Real Estate Online: Battle Royale

Τα πράγματα έχουν ως εξής: Την προηγούμενη φορά που το σπιτόσκυλο ασχολήθηκε με τα ελληνικά websites που έχουν αγγελίες για σπίτια, έγινε συμπούρμπουλο φοβερό και κάποιοι άρχισαν να τσακώνονται στα σχόλια. Ευτυχώς ο τσακωμός έγινε πάνω στη μετακόμιση του σπιτόσκυλου και μέσα στην αναμπουμπούλα τα πνεύματα ηρέμησαν, οπότε τώρα ήρθε η ώρα το σπιτόσκυλο να ξαναρίξει λάδι στη φωτιά, με μια νέα, μεγαλύτερη μάχη: Έξι γνωστοί και τρεις νέοι διεκδικητές θα μονομαχήσουν για τον τίτλο του καλύτερου αποκλειστικά-online real estate website στην Ελλάδα. Κι αυτή τη φορά, θα υπάρχει βαθμολογία.

Let's Roll

Ελαφρά βελτιωμένο από την προηγούμενη φορά, αλλά εξακολουθεί να έχει μια αδιανόητα δύσχρηστη αναζήτηση με πολλά βήματα, ελάχιστα ακίνητα, και πολύ κακό design.

Βαθμός: 1/10

Το πιο παλιό απ' όλα, πολύ επαγγελματικό και πλήρες, έχει χιλιάδες αγγελίες. Μα το design του είναι χαώδες -θυμίζει λίγο in.gr με την κακή έννοια, ή portal του 1997. Αδιανόητα πολλά γράμματα, κείμενα, links και banners στην πρώτη σελίδα. Λείπει και ένα πεδίο αναζήτησης όπου γράφεις ελεύθερα την περιοχή που ψάχνεις. Η πληροφορία υπάρχει στη σελίδα -αλλά είναι χαμένη στα ατέλειωτα links.

Βαθμός: 5/10

Πιο web 2.0 απόπειρα, με πιο μίνιμαλ design και πολύ έξυπνη χρήση του Google Maps ώστε να ψάχνεις ακίνητα σε περιοχές που σε ενδιαφέρουν πάνω στο χάρτη, ή να βλέπεις πού ακριβώς βρίσκεται το ακίνητο που σε ενδιαφέρει. Το πρόβλημα είναι ότι βασίζεται στο social content και γι' αυτό ο αριθμός των ακινήτων παραμένει απελπιστικά χαμηλός. Τώρα δοκιμάζουν και κάτι καινούριο: Ένα ελληνικό social network με θέμα το real estate (με τη βοήθεια του Ning). (Διάβασε και το προηγούμενο review).

Βαθμός: 3/10

Κι αυτό έχει χιλιάδες αγγελίες από μεσιτικά γραφεία, και παρουσιάζονται σε λίστα σχετικά καλαίσθητη, πιο όμορφη από του tospitimou.gr. Αλλά η αναζήτηση στην πρώτη σελίδα είναι στριφνή (σε αναγκάζει να επιλέξεις "τύπο αναζήτησης"-γιατί;) και χωρίς πεδίο για ελεύθερη εισαγωγή περιοχής. Απαράδεκτο όνομα.

Βαθμός: 5/10

Αρκετά διαφορετικό από όλα τα υπόλοιπα, θέλει να γίνει πιο πολύ craigslist. Βρίσκεις εύκολα αυτό που θέλεις, αλλά ο αριθμός των ακινήτων είναι πολύ περιορισμένος. (Διάβασε το προηγούμενο review)

Βαθμός: 3/10

Άσχημη πρώτη σελίδα, αλλά με μερικές δημοφιλείς περιοχές που σου επιτρέπουν να πας κατευθείαν εκεί που σε ενδιαφέρει. Εκεί έχει και ένα πεδίο αναζήτησης (γιατί όχι και στην πρώτη σελίδα), αλλά τα αποτελέσματά της δεν είναι σωστά. Έχει κάμποσα ακίνητα -αλλά λιγότερα από τον spitogato ή tospitimou. Ενδιαφέρουσα ιδέα: Το site σου δίνει τη δυνατότητα να δημοσιεύσεις την αγγελία σου και σε τρεις εφημερίδες. (Διάβασε και το προηγούμενο review)

Βαθμός: 4/10

Κάτι πολύ περίεργο: Αυτό το site δεν έχει αναζήτηση. Δεν υπάρχει κανένας τρόπος να βρεις ένα ακίνητο σε ένα συγκεκριμένο δήμο. Έχει 5000 ακίνητα, μπορείς να επιλέξεις ας πούμε "Βόρεια Προάστεια", αλλά όχι "Λυκόβρυση". Τα βλέπεις όλα σε μια λίστα, από την Εκάλη μέχρι το Ηράκλειο. Προσεγμένο κατά τα άλλα, με ωραίες λίστες, αλλά εντελώς αδύνατο να βρεις αυτό που ψάχνεις χωρίς να σου βγουν τα μάτια.

Βαθμός: 2/10

Φαινομενικά αξιοπρεπές και straightforward, με σχετική ποικιλία. Μα έχει ένα φρικτό σχεδιαστικό πρόβλημα: Τα αποτελέσματα των αναζητήσεων δεν εμφανίζονται ως links, κι όταν περνάς από πάνω το mouse δεν καταλαβαίνεις ότι αυτό είναι link, και ότι μπορείς να το πατήσεις για να δεις το ακίνητο και τις φωτογραφίες του (σε firefox, τουλάχιστον). Το σπιτόσκυλο το ανακάλυψε μετά από πολύωρη προσπάθεια και τώρα κουνά το κεφάλι του συγκαταβατικά.

Βαθμός: 3/10

Πολύ απλό: Στην πρώτη σελίδα γράφεις ποια περιοχή σε ενδιαφέρει, και πας βουρ στο ψητό. Έχει χιλιάδες αγγελίες και clean interface που θα μπορούσε να είναι πιο όμορφο, αλλά δεν θα μπορούσε να είναι πιο ξεκάθαρο. Αλλόκοτη υπηρεσία: Η toolbar για τον browser σου.

Βαθμός: 6/10

Τα συμπεράσματα: Το σπιτόσκυλο εξακολουθεί να πιστεύει ότι τα ελληνικά websites έχουν ακόμα πολλή δουλειά μπροστά τους για να γίνουν πραγματικά χρήσιμα. Απ' ότι φαίνεται, η καλύτερη προσέγγιση έχει ως εξής: Δίνεις τσάμπα καταχώρηση στους μεσίτες, χτίζεις και μερικά εργαλεία, και επενδύεις πολλά στο εύχρηστο, καθαρό design με αξονα τον επισκέπτη που ψάχνει σπίτι.

Κανένα από τα sites που είδε το σπιτόσκυλο δεν έχει φτάσει σε πολύ υψηλό επίπεδο ευχρηστίας και αποτελεσματικότητας, και τα περισσότερα μοιάζουν να απευθύνονται περισσότερο στους μεσίτες παρά στους αγοραστές, αλλά πολλά έχουν καλές ιδέες, και κάποια κάπως το πλησιάζουν το θέμα. Το καλύτερο, ξαναλέει το σπιτόσκυλο, θα ήταν να γίνουν μερικές συνεργασίες/συγχωνεύσεις γιατί έχει αρχίσει να κουράζεται να τα ψάχνει όλα αυτά, αλλά και γιατί και η αγορά της χώρας μας μικρή είναι, και οι περισσότεροι Έλληνες δεν ξέρουν από που ανοίγει το κομπιούτερ, αλλά τέλος πάντων, όπως έχουν τα πράγματα, την πρώτη Real Estate Online: Battle Royale την κερδίζει πανάξια αυτό.

Disclaimer: Οι παραπάνω γνώμες ανήκουν στο σπιτόσκυλο, και σε κανέναν άλλο, και μάλιστα σε ένα σπιτόσκυλο ήπια πιωμένο, οπότε καταλαβαίνεις. Οι βαθμολογίες αντικατοπτρίζουν το πόσο πιθανό είναι να βρεις σπίτι από το εκάστοτε site. Είναι επιεικείς.

Διαφήμιση 300×250 Google