Τα Μεγαλύτερα Σπίτια Στην Ελλάδα IV: Mr. Latsis, I Presume

To σπιτόσκυλο πρόσφατα έκανε μια εναέρια βόλτα με τη βοήθεια του θαυματουργού Live Maps πάνω απ' την Εκάλη, και σου έδειξε μερικά από τα πιο εντυπωσιακά σπίτια της χώρας. Αλλά περίσσευε, όπως σου προανήγγειλε, ένα. Πάνω στη λεωφόρο Θησέως, σε σημείο κεντρικότατο, υπάρχει ένα οικόπεδο γιγάντιο το οποίο αποτελείται κυρίως από ένα δάσος, διάστικτο σε λίγα -ελάχιστα- σημεία από κτίσματα. Τούτο, όπως ξέρει και η κουτσή Μαρία, ήταν το σπίτι του Καπετάν Γιάννη Λάτση.

"Σπίτι", βέβαια, δεν είναι η σωστή λέξη. Αυτό δεν είναι καν οικοδομικό τετράγωνο, το οικόπεδο τούτο μοιάζει με κτήμα σε περιοχή κατοικημένη. Το σπιτόσκυλο θα ήθελε να ξεκινήσει τον διθύραμβό του από αυτό ακριβώς το σημείο.

Στη χώρα μας το 'χουμε συνήθειο να χτίζουμε μέχρι και το τελευταίο τετραγωνικό μέτρο, να ξεζουμίζουμε απ' το οικοπεδάκι μας μέχρι και το τελευταίο κομματάκι για να χτίσουμε όσο μεγαλύτερη σπιταρόνα γίνεται. Το σπιτόσκυλο συμπαθεί τα προάστια γιατί εκεί ακριβώς οι πολεοδομικοί κανόνες επιτρέπουν περιορισμένη κάλυψη, έτσι τα σπίτια παίρνουν ανάσες, δεντράκια φυτρώνουν, πράγματα ωραία και πολιτισμένα. Ετούτη εδώ η έκταση το πάει το θέμα στο άλλο άκρο, και πολύ καλά κάνει. Γιατί όλη αυτή η έκταση θα μπορούσε να γίνει πολύ εύκολα πέντε-έξι χλιδάτες βιλάρες των 10 εκατομμυρίων η μία, αλλά όχι. Άν είσαι ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου, τι να τα κάνεις άλλα 50-60 μύρια - το αφήνεις το οικόπεδο άκοπο, και τα πεύκα του να μεγαλώσουν.

Το σπιτόσκυλο είναι ενθουσιασμένο με τη largesse που αποπνέει το χτήμα τούτο. Ας το δούμε ολόκληρο:

Προσέχεις, ασφαλώς, ότι διαθέτει περί τα τέσσερα κτίσματα, το ένα στην ανατολή και το άλλο στη Δύση. Προσέχεις επίσης και το Ekali Club από πάνω, ιδιοκτησίας Λάτση κι αυτό. Πρόσεξε τώρα το ελικοδρόμιο, πάνω αριστερά, μακριά από τα κτίσματα, για να μην ξυπνάνε τα μωρά από το τσούκου τσούκου της έλικας, κι από την πλευρά του Club, γιατί δε φταίνε τίποτα και οι γείτονες.

Πρόσεξε τον περιμετρικό δρόμο, στον οποίο μπορεί να κάνει κούρσες με τη Ferrari (ή την Bugatti;) κάποιο απ' τα νεότερα μέλη της φαμίλιας. Το κυρίως σπίτι μοιάζει παλιομοδίτικο απ' έξω, αλλά δεν είναι αδιανόητα τερατώδες, σαν αυτό που είδαμε πρόσφατα. Τα δε άλλα κτίσματα είναι κομψότατα, διακριτικά, και περιμετρικά, αφήνοντας όλο το κέντρο της έκτασης δάσος, για να τρεχοβολάνε τα πιτσιρίκια και να παίζουνε. Το σπιτόσκυλο λέει: very nice.

Ο Καπετάν Γιάννης πέθανε πριν από λίγα χρόνια, και σήμερα το σπιτόσκυλο νομίζει πως στο σπίτι μένει μόνη η κόρη του Μαριάννα, καθώς ο γιος Σπύρος, πολύ συνετά, ζει στην Ελβετία. Το σπιτόσκυλο αναφέρει αυτές τις οικογενειακές πληροφορίες μόνο και μόνο για να σε καθοδηγήσει σε ένα παλιότερο κείμενο που είχε γράψει για τον πιτσιρικά Πάρι, που πούλησε το σπίτι του στο LA για να έρθει πίσω, σαν καλός γιος, για να κάνει παρέα στη μαμά που έμεινε μόνη, και να εγκλιματιστεί στα Ελληνικά δεδομένα.

Διάβασε ακόμα:
Γιγάντια σπίτια στη Φιλοθέη
Το σπίτι του Χατζηνικολάου

Διαφήμιση 300×250 Google