Real Estate: Ένας Άλλος Τρόπος

Έχει περάσει καιρός πολύς από τότε που το σπιτόσκυλο σου 'δειξε τις επιλογές για την Ελληνική on-line real estate αγορά, και πολλά έχουν αλλάξει. Εντάξει, όχι πάρα πολλά. Ο κόσμος ακόμα από τις εφημερίδες ψάχνει να βρει σπίτι κυρίως, και έσκασε και η κρίση οπότε όλο και λιγότεροι ψάχνουνε να βρουν σπίτι ούτως ή άλλως, οπότε κλάφτα Χαράλαμπε. Αλλά η κρίση δεν θα κρατήσει για πάντα, κι εν τω μεταξύ ο κόσμος εξακολουθεί να βάζει συνδέσεις broadband στα σπίτια και να μπαίνει στα ίντερνετς, οπότε μοιραία κάποια πράγματα κινούνται και αλλάζουν στο online real estate. Ένα φρέσκο φρούτο (full disclosure: και διαφημιζόμενος του σπιτόσκυλου, όπως βλέπεις δίπλα), λέγεται gati.gr και ως εκ τούτου συνεχίζει την παράδοση των συναφών sites που παίρνουν το όνομά τους από αιλουροειδή, και μετά μοστράρουν την ουρά τους μπροστά στη μουσούδα του σαστισμένου και ανήμπορου (απ' τα ευρώ) να αντιδράσει σπιτόσκυλου.

gatiΤο λοιπόν, αυτό το site είναι διαφορετικό απ' τα άλλα ως προς το κονσεπτ στο εξής: Δεν συνεργάζεται με μεσίτες. Καθόλου. Σου δείχνει σπίτια κατευθείαν από κατασκευαστές και ιδιώτες, με αποτέλεσμα ό,τι βλέπεις να μην έχει έξοδα μεσιτείας. Τι βλέπεις; Περίπου 1000 μοναδικά ακίνητα (όχι διπλοπερασμένα, δηλαδή), κυρίως των Βορείων Προαστίων, όλα με φωτογραφίες, διεύθυνση, χάρτη, και τηλέφωνα επικοινωνίας. Υπάρχει, ωστόσο, ένα catch: Δεν είναι όλα τα ακίνητα ελεύθερα. Στα περισσότερα η πληροφορία είναι κλειδωμένη, βλέπεις μόνο ένα thumbnail και τις γενικότερες πληροφορίες (μέγεθος, όροφος, τιμή) και πρέπει να πληρώσεις με SMS -3,5 ευρώ για κάθε αγγελία- για τα περαιτέρω. Πράγμα που το σπιτόσκυλο βρίσκει προβληματικό. Γιατί ψαχουλεύοντας στο site (περιλαμβάνει και την περιοχή όπου δραστηριοποιείται και την οποία γνωρίζει, άλλωστε) διαπίστωσε πως αφ' ενός υπάρχει αρκετή ποικιλία σε πολύ ενδιαφέροντα  σπίτια σε αξιοπρεπείς τιμές (και διαπραγματεύσιμες προφανώς -μιλάμε για κατασκευαστές), κάποια από τα οποία ψήνεται και να πάει να δει, αφ' ετέρου πως τα listings έχουν πλεονεκτήματα που τα άλλα μεγάλα websites του κλάδου δεν έχουν: Τα ακίνητα έχουν όλα φωτογραφίες, και είναι όλα διαθέσιμα. Στα μεγάλα sites όπως ο spitogatos, που συνεργάζονται κυρίως με (χιλιάδες) μεσίτες, μπορείς να βρεις σπίτια παλιά και πουλημένα, που ο μεσίτης δεν έκανε τον κόπο να βγάλει από την database. Εδώ είναι όλα λίγο-πολύ up-to-date (κι αν πρόλαβε κάτι να πουληθεί, σου δίνουν πίσω τα credits που ξόδεψες για την πληροφορία).

Αλλά και μόνο το γεγονός ότι πρέπει να αγοράσεις την πληροφορία, και μάλιστα σε τιμή τσιμπημένη (χίλιες δραχμές παλιές, αν θυμάται καλά το γηραλέο σπιτόσκυλο), του φαίνεται περίεργο, το ξενίζει. Έχει συνηθίσει να τη βρίσκει δωρεάν αυτή την πληροφορία. Και, άντε λόγω των φωτογραφιών, των διευθύνσεων και τα λοιπά, να δεχτεί ενός τύπου χρέωση -θα ήταν πιο δόκιμο κάτι σαν το μοντέλο της Χρυσής Ευκαιρίας, που με ένα SMS των 2,4 ευρώ σου δίνει πρόσβαση σε όλες τις αγγελίες της ημέρας. Και πάλι πολλά είναι, στην εποχή του τσάμπα, λέει το σπιτόσκυλο. Ένα ευρώ θα ήταν πιο ευκολοχώνευτο. Ή 9.99 για ένα μήνα, ας πούμε. Αλλά 3,5 για μία αγγελία, του φαίνεται πάρα πολύ. Εσύ τι λες;

UPDATE: Η υπηρεσία παρουσίασε τις εξής αλλαγές:

Τώρα, όταν κάποιος είναι μέλος
1)   Με 1 sms αγοράζει 2 πληροφορίες (50% έκπτωση στο sms)
2)   Λαμβάνει Price alerts emails και έτσι Ενημερώνετε για μειώση/αύξηση της τιμής των ακινήτων που τον ενδιαφέρουν (δηλαδή όσα ακίνητα είναι αποθηκευμένα στα favourites ή στα open properties του λογαριασμού του).

Διαφήμιση 300×250 Google