Μερικές Πρώτες Σκέψεις Για Το Ελληνικό

Ετούτο το βιντεάκι παρουσιάζει συνοπτικά μερικά χαρακτηριστικά της ανοικοδόμησης της αχανούς και άδειας έκτασης του παλιού αεροδρομίου στο Ελληνικό που περιέχει μόνη πρόταση που κατατέθηκε στο ΤΑΙΠΕΔ, το φορέα που έχει υπό την ευθύνη του το ακίνητο από τη Lamda Development.

Το σπιτόσκυλο το είδε, και τις προάλλες διάβασε και τι περιλαμβάνει η πρόταση μέσες-άκρες και έχει μερικές πρώτες  παρατηρήσεις.

1) Με τον τουριστικό χαρακτήρα της όλης πρότασης συμφωνεί αναφανδόν. Πιστεύει ότι η Αθήνα είναι μια πόλη που θα έπρεπε να προσελκύει περισσότερους τουρίστες, αλλά και ότι θα έπρεπε να έχει περισσότερα μέρη για να πηγαίνει κανείς, όχι μόνο τουρίστες, και οι ντόπιοι. Όπως είναι ας πούμε η μαρίνα του Φλοίβου, που ήταν ένα παραπεταμένο τίποτα, κι από όταν φτιάχτηκε πηγαίνει ο κόσμος βόλτα; Έτσι, σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα. Και ξενοδοχεία χωράει η Αθήνα, και εστιατόρια και χώρους αναψυχής, ασφαλώς και (αν φτιαχτεί τελικά), ενυδρείο. Το καζίνο, επίσης, θα είναι χρήσιμο για τους ανθρώπους που ενδιαφέρονται γι' αυτά τα πράγματα, το σπιτόσκυλο δε τα εγκρίνει πάρα πολύ αυτά, θα ευχόταν να μην υπήρχαν καθόλου άνθρωποι που έχουν ανάγκη παιχνίδια τέτοια με λεφτά, αλλά δεν του πέφτει και λόγος.

2) Το σπιτόσκυλο γενικά συμφωνεί ότι το πάρκο δεν πρέπει να είναι εξαιρετικά αχανές και ότι πρέπει να εξυπηρετεί τους κατοίκους των γύρω περιοχών και να είναι προσβάσιμο εύκολα και γεμάτο με δραστηριότητες και πράγματα που μπορεί να κάνει κανείς, γιατί αλλιώς θα καταντήσει άχρηστο και θα μαραζώσει.

3) Το σπιτόσκυλο ανυπομονεί να δει τους καινούριους ουρανοξύστες που λέει θα φτιαχτούν, καθώς γενικά πιστεύει ότι οι ουρανοξύστες είναι θαυμάσια πράγματα, απαραίτητα για μια σύγχρονη πυκνοκατοικημένη πόλη, καθώς τα προάστια είναι κακό πράγμα όπως λέει και το πολύ καλό βιβλίο Triumph of the City του Έντουαρντ Γκλέιζερ. Ωστόσο, υπάρχει το 4:

4) Το σπιτόσκυλο διαβάζει κάτι για 5.000 κατοικίες μέσα στην επόμενη δεκαετία και απεριόριστους χώρους γραφείων. Όποιος περπατάει στην Αθήνα του 2014 και βλέπει τα χτίρια γύρω του ένα πράγμα μπορεί να διαπιστώσει: Το μόνο που δεν λείπει από την πόλη σήμερα είναι σπίτια και χώροι γραφείων. Το γιγάντιο δυναμικό νέων οικοδομών που χτίστηκε τα χρόνια της τρυφηλής ευμάρειας, αμέσως πριν σκάσει η κρίση, δεν έχει βρει ακόμα ζήτηση και, δεδομένου ότι η Ελλάδα των 1,5 εκατομμυρίων ανέργων και της υπό εξαφάνιση μεσαίας τάξης θα είναι βουλιαγμένη στην κρίση για πολύ καιρό ακόμα, αλλά και δεδομένου του ποσοστού ιδιοκατοίκησης, είναι μάλλον δύσκολο να δικαιολογηθεί η δημιουργία μιας νέας πόλης 10-15 χιλιάδων κατοίκων σ' αυτό το -έστω-, προνομιακό μέρος. Βεβαίως η πρόταση λέει ότι οι κατοικίες θα ξεκινούν (σημερινές  τιμές) από 3000 ευρώ το τετραγωνικό και θα φτάνουν τα 15.000 (!) πράγμα που σημαίνει ότι στην επόμενη δεκαετία η Lamda Development υπολογίζει να φτιάξει ένα νέο υβρίδιο Βουλιαγμένης-Φιλοθέης στην παραλία του Ελληνικού, που θα στεγάσει ένα -αόρατο στο σπιτόσκυλο- πλεόνασμα χαϊχλίδουλων Ελλήνων καθώς και στρατιές Αράβων, Ρώσων και Κινέζων που θα θέλουν εξοχικό στην Ελλάδα, αλλά όχι σε νησί, στην πόλη. Το ίδιο ισχύει και για τα γραφεία: Η Ελλάδα δεν έχει μεγάλες επιχειρήσεις, υπάρχει υπερπροσφορά σε χώρους γραφείων στο κέντρο της πόλης και κατά μήκους όλων των μεγάλων οδικών αξόνων, οπότε χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα ανάμεσα στα δέντρα ωραία θα είναι, αλλά άδεια. Το σπιτόσκυλο προβλέπει ότι, αν τα πράγματα δεν αλλάξουν άρδην, το σχέδιο των 5000 κατοικιών και των αχανών χώρων γραφείων θα αναπροσαρμοστεί προς τα κάτω, βίαια.

5) Για να γίνουν όλα αυτά το κράτος θα εισπράξει 915 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η Lamda Development θα φτιάξει υποδομές (υπογειοποίηση Ποσειδώνος, πάρκο κλπ) αξίας 1,2 δις και τα υπόλοιπα θα είναι υποδομές αξίας μερικών δις ακόμα. Το σπιτόσκυλο δεν ξέρει αν υπάρχει κάποια real estate εταιρεία στον κόσμο που θα έδινε περισσότερα λεφτά για να επενδύσει σ' αυτό το τερατώδες για τα ευρωπαϊκά δεδομένα πρότζεκτ, και μάλιστα στην Ελλάδα της πτώχευσης, της φορολογικής αστάθειας και όπου τα δικαστήρια κάνουν 17 χρόνια να εκδικάσουν υποθέσεις, οπωσδήποτε είναι σίγουρο ότι η θεωρητική αξία αυτής της γιγάντιας έκτασης είναι πιθανότατα αρκετά μεγαλύτερη, αλλά είναι σίγουρο ότι δεν συμφέρει ετούτη την πόλη κι ετούτη τη χώρα να την αφήνουν άδεια κι ανεκμετάλλευτη για τη θολή πιθανότατα κάποτε κάπως τα πράγματα να παν καλύτερα και να τη φτιάξουμε αλλιώς.

Ό,τι και να φτιαχνόταν εκεί, καλύτερο θα ήταν από το τσιμεντένιο τίποτα που είναι σήμερα.

elliniko

Διαφήμιση 300×250 Google