Το Κέντρο Πολιτισμού Προχωράει

2013-10-07 11.22.34-1

Αυτό εδώ που βλέπεις είναι το κολοσσιαίο εργοτάξιο του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος που χτίζεται στο τέρμα της Συγγρού, εκεί που ήταν ο παλιός Ιππόδρομος, όρια Φαλήρου και Καλλιθέας. Είναι γιγάντιο πράγμα, με μια ντουζίνα γερανούς και μια τεράστια έκταση που έχει σκαφτεί και ένα μεγάλο κτίριο που έχει ήδη θεμελιωθεί και θα στεγάσει την Όπερα και την Εθνική Βιβλιοθήκη, όταν ανοίξει, το 2016. Το έχει σχεδιάσει, όπως προφανώς θυμάσαι, ο Ρέντσο Πιάνο.

Το σπιτόσκυλο, σε μια απονενοημένη κρίση κοσμικότητας, βρέθηκε χτες στα εγκαίνια του κέντρου επισκεπτών, ενός τετράγωνου περιπτέρου που βρίσκεται απάνω στην Εσπλανάδα, τη φαρδιά πεζογέφυρα που συνέδεσε την παραλία και τα γήπεδά της με τη Συγγρού το 2004, και έχει θέα το εργοτάξιο και γωνιές με πληροφοριακό υλικό και ιντεράκτιβ οθόνες που περιγράφουν τη λειτουργία της λυρικής σκηνής, της βιβλιοθήκης και του πάρκου του Κέντρου Πολιτισμού, όταν όλα αυτά ανοίξουν. Το περίπτερο το σχεδίασαν δυο Έλληνες φοιτητές αρχιτεκτονικής, ο Άγις Μουρελάτος κι ο Σπύρος Γιωτάκης, που κέρδισαν το σχετικό διαγωνισμό.

Θα είναι από σήμερα ανοιχτό για το κοινό, να πάτε να ρίξετε μια ματιά. Το θηρίο δίπλα είναι το μοναδικό έργο τέτοιας κλίμακας που φτιάχνεται σ' αυτή τη χώρα, ποιος ξέρει πότε θα ξαναφτιαχτεί κάτι τέτοιο εδώ.

[Not a valid template]

ΠΑΡΕΜΠΙΠΤΟΝΤΩΣ: Το σπιτόσκυλο βρήκε το φωτογράφο του πρότζεκτ (δικές του οι φωτογραφίες) και ρώτησε αυτό που φαντάζεσαι. Ναι, ετοιμάζεται timelapse με την κατασκευή του έργου.

 

Διαφήμιση 300×250 Google