Σχετικά Με Την Πώληση Της Νησίδας Οξιά Στον Εμίρη Του Κατάρ

Ο σπιτοσκυλοφάν Γιώργος έγραψε τις εξής παρατηρήσεις:

1) Κυκλοφόρησε η είδηση της πώλησης μιας ελληνικής νησίδας στο Ιόνιο για 5 εκατομμύρια. Έψαξα στον χάρτη, και νομίζω ότι πρόκειται περί αυτού του νησιού:


2) Η τιμή πώλησης είναι περίπου η ίδια με αυτό το σπίτι στο Σαν Φρανσίσκο που έδειξες πρόσφατα

Το συμπέρασμα:

1 ελληνικό νησί 5,000 στρεμμάτων = 1 σπίτι στο Σαν Φρανσίσκο με πρόσοψη περίπου 15 μέτρων
(Ή έστω 400 τμ σπίτι στη Μαγνησία)

Εδώ που τα λέμε, η οποιαδήποτε αξιοποίηση του νησιού μάλλον θα κοστίσει 2 τάξεις μεγέθους μεγαλύτερο ποσό. Αλλά είναι άξιο απορίας γιατί μια τέτοια έκταση να μην μπορεί να αποκτηθεί από κάποιον μη κερδοσκοπικό οργανισμό και να προστατευθεί. Ένα μοντέλο που έχω βρει πολύ ενδιαφέρον είναι το εξής.

"POST's unique and effective approach to land protection taps the power of both private and public sectors. Using funds from private donors, we move quickly to purchase critical open spaces as opportunities arise. Private dollars also enable us to leverage matching funds from state and federal agencies to secure the Peninsula's precious natural legacy."

Το σπιτόσκυλο καταγράφει τις παρατηρήσεις ως ενδιαφέρουσες, αλλά διαφωνεί σε κάτι. Ένα νησί δεν είναι συγκρίσιμο με ένα σπίτι - είναι περισσότερο συγκρίσιμο ως είδος ακινήτου με ένα οικόπεδο. Και η αξία του είναι πολύ πολύ χαμηλότερη από την αξία ενός αντίστοιχου οικοπέδου απέναντι, στη Στερεά Ελλάδα ή την Πελοπόννησο, για ευνόητους λόγους (υδροδότηση, ηλεκτροδότηση, ευκολία και κόστος πρόσβασης και δόμησης κλπ). Επίσης ένα σπίτι στο Σαν Φρανσίσκο έχει και κάτι άλλο: Μεταπωλητική αξία. Είναι περιουσία που μπορεί εύκολα να πουληθεί, και γι' αυτό το πληρώνεις πολύ περισσότερο από το κόστος των υλικών που χρειάστηκαν για να φτιαχτεί. Ένα νησί είναι πάρα πολύ δύσκολο να πουληθεί - το αγοραστικό κοινό για τέτοιου τύπου ακίνητα είναι πολύ μικρό. Γι' αυτό η τιμή ετούτη δεν μοιάζει πάρα πολύ μικρή στο σπιτόσκυλο.

Εξάλλου, όσον αφορά το θέμα της προστασίας: Η προστασία κοστίζει. Η πρωτοβουλία που αναφέρεται στο λινκ είναι πολύ ενδιαφέρουσα, αλλά θα ήταν πολύ δύσκολο -έως αδύνατο- να εφαρμοστεί στα χιλιάδες νησάκια του Αιγαίου και του Ιονίου (και μάλλον θα ήταν πολύ πιο χρήσιμη στην κατεστραμμένη από τα αυθαίρετα ενδοχώρα), άσε που η χώρα δεν έχει κτηματολόγιο, άλλη βαθμίδα πολυπλοκότητας αυτή.

Θυμήσου ιδιωτικά νησιά:
Ένα νησί μια ώρα από τη Νέα Υόρκη
Ένα απίστευτο νησί στο Μέην
Ένα περίπου-νησί στην Κορνουάλη
Ένα απίστευτο νησί στο Όρεγκον
Ένα ακόμα πιο απίστευτο νησί στις Μπαχάμες
Του Νίκολας Κέιτζ, επίσης στις Μπαχάμες
Ένα ιδιωτικό νησί στη Βραζιλία
Ο Σκορπιός
Τα ιδιωτικά νησιά των επωνύμων
Η Καβαλλιανή!

Διαφήμιση 300×250 Google