Κάτι Παλιό Στην Αλαμπάμα, Που Έγινε Καινούριο, Αλλά Μοιάζει Ακόμα Παλιό, Αλλά Ωραία. Ή Όχι.

Το σπίτι ετούτο εδώ έχει κάνει τη γύρα στα Ίντερνετς τις τελευταίες ημέρες, από τότε που εδημοσιεύθη στους New York Times, και προκάλεσε σχόλια και χλαπαταγή, ενθουσιασμό μεγάλο. Το σπιτόσκυλο δαγκώθηκε λιγάκι να στο δείξει, δίστασε να στο βάλει. Γιατί τον ενοχλούσε λιγουλάκι κατιτίς. Κάτι σα να μην ήτανε σωστό. Σαν αλογόμυγα ενοχλητική μια αμφιβολία του τριβέλιζε το μυαλό. Γιατί έβλεπε τις φωτογραφίες τις πολυσυζητημένες και τις αξιοθαύμαστες. Τις παρατηρούσε προσεχτικά. Και δεν του άρεσαν.

Ετούτο εδώ το σπίτι είναι ένα χτίριο στην πόλη Σέλμα της πολιτείας Αλαμπάμα στις ΗΠΑ, που παλιά ήταν εστιατόριο/μαγαζί και λέσχη κυρίων, και που το πήρε ένας τύπος μποέμ και εξαντρίκ και το ανακαίνισε, προσέχοντας προς θεού να μην υποπτευθεί κανένας ότι το ανακαίνισε. Μπες να δεις φωτογραφίες και το συζητάμε περαιτέρω.

Πρώτ' απ' όλα δεν τίθεται καν θέμα συζήτησης, οι φωτογραφίες αυτές είναι αριστουργήματα, τις βλέπεις και θες να τις κρεμάσεις στον τοίχο. Και μιας και λέμε για τοίχους: Δες τους τοίχους. Μοιάζουνε σαν πίνακες του Γκέρχαρντ του Ρίχτερ. Επίσης μοιάζουνε σαν να έχουν να βαφτούν εξήντα χρόνια, και σα να μαδάνε καρκινογόνες φολίδες μαραμένης μπογιάς. Αυτό που χαλάει το σπιτόσκυλο, και η κύρια αντίρρησή του, είναι πως ο τοίχος δε μαδάει φολίδες αλλά είναι περασμένος με ένα μονωτικό στρώμα που τον προστατεύει αφενός και του επιτρέπει να διατηρεί αυτή την αισθητική της παλαιότητας, να μοιάζει ίδιος και απαράλλαχτος με τοίχο μισογκρεμισμένου ερειπίου.

Είναι όλα ένα ψέμα.

Το σπίτι είναι ανακαινισμένο, αλλά προσπαθεί να μοιάζει όχι απλά παλιό, αλλά εγκαταλελειμένο. Ο ιδιοκτήτης έχει τραβήξει τόσο στα άκρα την ιδέα της διατήρησης του ερειπίου που παρέλαβε στην κατάσταση που το βρήκε, που το θέαμα καταντάει ελαφρώς γελοίο, σχεδόν meta. Ο άνθρωπος δεν το ανακαίνισε με σεβασμό στη μορφή που είχε όταν ήταν καινούριο -το ανακαίνισε με σεβασμό στη μορφή που είχε όταν ήταν ερείπιο. Αυτό του σπιτόσκυλου δεν του κάθεται πολύ καλά. Συν το ότι το αποτέλεσμα το βρίσκει οπτικά πολύ μπίζι, αισθητικά τέλειο αλλά ταυτόχρονα ψυχοπλακωτικό και επιτηδευμένο.

Γι' αυτό άργησε το σπιτόσκυλο να στα δείξει όλα αυτά. Δεν βγαίνουν εύκολα τέτοιες σκέψεις φαρδιές, έτσι, στο πιτς φιτίλι.

New York Times, via yatzer, φωτογραφίες αυτουνού.

Διαφήμιση 300×250 Google