Το Ιδανικό Εξοχικό: Μια Έκθεση Ιδεών

Και αναρωτιέται κανείς: Γιατί να πάει ο χι σελέμπριτης να δώσει πέντ-έξ ζεστά εκατομμυριάκια για να πάρει ένα ανεμοδαρμένο λευκό κουτί 400 ας πούμε τετραγωνικών, μέσα στην ξεραΐλα και στο αγέρι, με μια ωραία παραλία στα 2 χιλιόμετρα και τα κατσάβραχα τριγύρω;

Γιατί, αναρωτιέται το σπιτόσκυλο, μαζεύονται όλοι οι πλούσιοι και διάσημοι στη Μύκονο; Ποτέ δεν το κατάλαβε. Ωραίες παραλίες έχει, κοντά στην Αθήνα είναι, αλλά έχει τόσα μειονεκτήματα (ie την τραγική έλλειψη ομορφιάς, το δαιμονισμένο αέρα) που λες, δεν μπορεί, τόσα λεφτά έχουνε, γιατί δεν πάνε αλλού; Ειδικά όταν υπάρχουν επιλογές τέτοιες.

Αν όταν το σπιτόσκυλο γίνει διάσημο και εξωφρενικά πλούσιο θα το χάσετε, πάει. Μπορεί να μένει σε μια παραλία ή σε μια μεγάλη πόλη, αλλά πάντα θα χρειάζεται κι ένα εξοχικό, για να πετάγεται τα σαββατοκύριακα και να ξεκαλοκαιριάζει. Το οποίο πιθανότατα θα μοιάζει μ' αυτό.

Το El Banco είναι μια περιοχή "ήπιας τουριστικής ανάπτυξης" σε έναν πανέμορφο και κατάφυτο κόλπο του Μεξικού, από την πλευρά του Ειρηνικού Ωκεανού, 45 λεπτά απ' το Πουέρτο Βαγιάρτα. Την φτιάχνει ο Τιμ Κούγκλ (ναι, Koogle) με τα εκατομμύρια που έβγαλε, παραδόξως, από το Yahoo!, και όταν ολοκληρωθεί θα περιλαμβάνει ένα ξενοδοχείο (φυσικά) ένα beach club με εστιατόρια και μαγαζιά, και τέσσερις συστάδες από βίλες. Ένα σετ γιγάντιων οικοπέδων πάνω στην παραλία πουλήθηκαν το 2005 (το σπιτόσκυλο δεν τα πρόλαβε), και τώρα άρχισαν να πωλούνται και οι πρώτες βίλες. "Βίλες", διάβασε το σπιτόσκυλο, και φαντάστηκε μεζονέτες 200 τετραγωνικών με μια πισίνα, σαν τις εγχώριες. Αμ δε. Οι σκυλοσπιταρόνες στο El Banco είναι από 700 μέχρι 1300 τετραγωνικά, μέσα σε κατάφυτους κήπους, χτισμένες από μερακλή Μεξικανό αρχιτέκτονα στο στιλ το μεξικάνικο, με τις αψίδες και τους ημιϋπαίθριους χώρους και τις εσωτερικές αυλές και τα πλακόστρωτα. Είναι ένα σχέδιο ανοιχτό και γενναιόδωρο, σαν συγκρότημα από σπιτάκια, το ένα στην ανατολή και το άλλο στη δύση, τα οποία συνδέονται με αυλές. Αυτό είναι καλό για όταν το σκυλόσπιτο θα φιλοξενεί τους φίλους του, και θα θέλει να τους έχει στο σπίτι, αλλά όχι και και μέσα στα πόδια του όλη την ώρα. Στην Ελλάδα, που έχει παρόμοιο ζεστό κλίμα, αυτό το στυλ δεν έχει πιάσει γιατί εδώ είμαστε πιο τσιγούνηδες με τα τετραγωνικά, είμαστε πολλοί σε χώρα μικρή, γι' αυτό χτίζουμε όσο πιο πολύ μπορούμε, χωρίς να αφήνουμε άπλα.

Στην Ελλάδα κάνουμε κι άλλα πράγματα στραβά.

Καθώς το σπιτόσκυλο σκούπιζε τα σάλια του μετά από το χάζεμα στο site του El Blanco, συνειδητοποιούσε ότι αυτής της μορφής οι επενδύσεις είναι που δαιμονοποιούνται από τον Τύπο και τους τυχάρπαστους ευαίσθητους και εδώ, στην Ελλάδα. Εμείς έχουμε παραλίες ομορφότερες απ' το El Blanco και, κυρίως, περισσότερες, καθαρότερες, και στις δικές μας δεν κινδυνεύεις να σε φάνε τα καβούρια. Αλλά για κάποιο λόγο μας έχει κάτσει ότι δεν πρέπει να αναπτύξουμε κανένα οικιστικό ή τουριστικό σχέδιο γύρω τους, ότι τέτοιου είδους ανάπτυξη είναι κακή και ότι πρέπει να τις αφήσουμε έτσι, στην τύχη τους, βορά στα λαμόγια που θα πάνε να χτίσουν την κακάσχημη μεζονέτα τους παράνομα όπου να 'ναι.

Το σπιτόσκυλο εκνευρίστηκε, και μετά εκνευρίστηκε κι άλλο όταν διάβασε τις τιμές των γιγάντιων ονειρικών σπιτιών στο El Blanco: Από 5 μέχρι 8,5 εκατομμύρια δολάρια. Δηλαδή από 3,6 μέχρι 5,5 εκατομμύρια ευρώ, αγαπημένοι. Όχι λίγα λεφτά, απλησίαστο για όλα τα παιδιά που χαζεύουν διαβάζοντας μπλογκζ, κι αυτά που χαζεύουν γράφοντάς τα, αλλά όχι περισσότερα από όσα κάνει μια "βίλα" στη Μύκονο, με τέσσερα στρέμματα κατσάβραχα.

Όπως πάντα, το σπιτόσκυλο δέχεται θαρραλέες δωρεές για να μαζέψει τα υπόλοια 3.593.000 που του λείπουν. Α, και για να ξέρετε, πιο πολύ απ' όλες τις βίλες του El Blanco του άρεσε αυτή. Έχει και ένα ρυάκι που περνάει από μέσα, και θέα στη λίμνη και στην παραλία.

Villa Las Piedas

Αχ. Φτώχια.

Διαφήμιση 300×250 Google