Ποιοι Κέρδισαν Τον Αρχιτεκτοδιαγωνισμό Για Τον Πύργο Του Πειραιά: Φωτογραφίες

Θυμάσαι ασφαλώς το διαγωνισμό του greekarchitects.gr, για την υποβολή σχεδίων ανάπλασης για τον έρημο Πύργο του Πειραιά, αυτό τον άδειο ουρανοξύστη που βρίσκεται πάνω στο λιμάνι, και μένει ανεκμετάλλευτος. Ε, 380 σχέδια υποβλήθησαν από 949 αρχιτέκτονες από 44 χώρες, η αξιολόγηση έγινε, και οι νικητές βγήκαν. Έμπα να μάθεις.

Ο νικητής ήταν το σχέδιο που βλέπεις από πάνω, φτιαγμένο από το Γερμανό Ματίας Χόλβιχ, τον Αμερικανό Μαρκ Κουσνέρ και την εταιρεία τους HWKN, λέγεται «Windscraper» και προβλέπει ότι κάθε ένα από αυτά τα μικρά λευκά στοιχεία που βλέπεις είναι μια μικρή ανεμογεννήτρια. Ωραίο, αλλά κυρίως όμορφο αισθητικά. Διαγωνισμός για αρχιτέκτονες είναι αυτός, οπότε αντιλαμβάνεσαι ότι θα δεις όλες αυτές τις παλαβομάρες που σκαρώνουν με τη φαντασία τους (και που στην πραγματική ζωή είναι εντελώς ανέφικτες τεχνικά), αλλά τουλάχιστον το αποτέλεσμα του νικητήριου σχεδίου το σπιτόσκυλο θα γούσταρε να το δει κι ας μήν ήταν γεννήτριες που κουνιούνται τα λευκά στοιχεία. Ας ήταν έτσι όπως είναι.

Κάτι που δεν ισχύει καθόλου με το σχέδιο που πήρε το δεύτερο βραβείο.

Εδώ οι καλλιτέχνες (Ντανίρ Σαφιούλιν και και Ιρίνα Πριτκόβα) πήραν μια εικόνα από τους καταρράκτες του Νιαγάρα και ένα φλου ζευγάρι με ομπρέλα κι έφτιαξαν ένα ανοσιούργημα που ίσως να είχε θέση σε ένα ποτάμι ως installation του Όλαφουρ Ελίασον, αλλά σίγουρα δεν έχει θέση σε ένα κτίριο που βρίσκεται χτισμένο σε μέρος που ζουν άνθρωποι. Τέσσερις καταρράχτες που ραίνουν τη βάση του κτιρίου (και το δρόμο, και τα γειτονικά κτίρια και τους περαστικούς) με νερό, προφανώς θαλασσινό από το βούρκο του Πειραιά, μια ομορφιά δηλαδή. Και πολύ οικολογικό, ε, το "στοιχείο του νερού" είναι "κυρίαρχο" άλλωστε, προφανώς χάρη στις τρομερά οικολογικές αντλίες που θα πρέπει να το τραβάνε στα 80 μέτρα 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο. Α, και από μέσα; Θα μείνει καθόλου χώρος για γραφεία, για ανθρώπους; Ή θα γίνει ολόκληρο ένα Αβραμοπούλειο συντριβάνι; Και κάθε πότε θα τους έρχονται τσίσα αυτωνών των ανθρώπων, αν εργάζονται μέσα σε ένα κτίριο όπου πάντα βρέχει; Θα χρησιμοποιεί ο καταρράχτης και τα τσίσα;

To δεύτερο βραβείο κλόνισε την πίστη του σπιτόσκυλου στο διαγωνισμό (δηλαδή πώς είναι τα άλλα 388; ) με το να είναι ένα περήφανο FAIL. Ευτυχώς οι επόμενοι νικητές ήταν πιο αξιοπρεπείς, δες φωτογραφίες από πάνω και αναλυτικές πληροφορίες εδώ.

Άντε, να γίνει κάποιο από αυτά πραγματικότητα! Εκτός από τον καταρράκτη, προφανώς.

Διάβασε ακόμα:
Τα 10 Ψηλότερα Κτίρια Στην Αθήνα
Το θέμα των ουρανοξυστών στην Ελλάδα

Διαφήμιση 300×250 Google