Ένας Ωραίος Ουρανοξύστης Από Τη Βραζιλία

Ο αναγνώστης parallax βρήκε αυτό το ομορφότατο χτίριο από το Σάο το Πάουλο της Βραζιλίας σε μέρος πολύ αναπάντεχο. Μαρτυρία:

Έβλεπα προχθές το next top μοδελ το αμερικάνικο, όπως θα έλεγες και εσύ, στο οποίο πάνε τις τσαπερδόνες για φωτογράφηση σε κάτι πολύ ωραία και ντιζαινάτα μέρη. Ξαφνικά λοιπόν, εκεί που τις είχανε πάει στη Βραζιλία βόλτα, τις ανεβάζουν σε ένα κτίριο ολίγον παλαιό και αμάν!!!

Το κτίριο είναι αυτό.

Είναι χτισμένο το 1934 στο Σαο Πάολο, τότε μάλιστα ήταν το ψηλότερο κτίριο στη Ν. Αμερική. Το κτίριο που λες αυτό, αν το δεις από κάτω φαντάζει σαν τους παλιούς ουρανοξύστες της Νέας Υόρκης. Όμως! Στην ταράτσα ο μάγκας αρχιτέκτονας έφτιαξε μία τετραόροφη (!) έπαυλη για την πάρτη του! Εκπληκτικό πόσο μάλον για το 1934. Βέβαια εσύ που είσαι κοσμογυρισμένος και ψαγμένος μπορεί να το γνωρίζεις.

Όχι, το σπιτόσκυλο δεν γνώριζε μα έμαθε, το χτίριο λέγεται Κτίριο Μαρτινέλι, από το όνομα αυτουνού που το 'φτιαξε που τον λέγαν, έλα δεν είναι δύσκολο, ναι αυτό είναι, Μαρτινέλι. Ο Τζουζέπε ο Μαρτινέλης ήταν Ιταλός μετανάστης που έκανε εμπόριο, κι έπιασε την καλή πολύ γρήγορα και ύποπτα, στο στυλ που μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα νοτιότερα, στην Αργεντινή, την έπιανε ένας δικός μας καραμπουζουκλής ονόματι Άρης. Ο Μαρτινέλης το λοιπόν είπε να φτιάξει κάτι για να αφήσει για τις επόμενες γενεές, και πράγματι κότσαρε κι ένα μέγαρο για την πάρτη του από πάνω. Δες:

Το κτίριο ήταν το ψηλότερο στη Βραζιλία την εποχή του (105 μέτρα) έζησε μια ταραχώδη ιστορία, το κατάσχεσαν οι αρχές όπως ο,τιδήπτοε Ιταλικό όταν η Βραζιλία μπήκε στον πόλεμο με τη μεριά των Συμμάχων, και έφτασε να στεγάζει άστεγους πριν από καμιά εικοσαριά χρόνια, αλλά τώρα χλιδανακαινίστηκε. Παρ' όλα αυτά λέγεται πως έχει και φάντασμα, ένα ξανθό κορίτσι χωρίς πρόσωπο που εμφανίζεται στους καθρέφτες. Ωραία πράγματα. Διάβασε περισσότερα (στα πορτογαλικά) εδώ.

Θυμήσου περισσότερη Βραζιλία:
Δυο τσιμεντένια κουτιά στην παραλία
Ένα παραλληλόγραμμο στο Σάο Πάουλο
Το σπίτι που αρχίζει απ' τον πέμπτο
Slumdogs και millionaires δίπλα-δίπλα
Ένα φτηνό τροπικό νησί

Διαφήμιση 300×250 Google