Ένα Αλλόκοτο Μικρό Αριστούργημα Στο Κέντρο Της Αθήνας

Το σπιτόσκυλο πρόσφατα έκανε μια βόλτα σε μια περιοχή του κέντρου που δεν έχει περπατήσει ενδελεχώς κι επισταμένως, τα τετράγωνα ανάμεσα στην Ηρώδου Αττικού και τη Ρηγίλλης, ξέρεις, εκεί που βρίσκονται μερικές από τις πιο ακριβές πολυκατοικίες στην Ελλάδα. Δύο πράγματα του έκαναν εντύπωση: Πρώτον, ότι τα πεζοδρόμια είναι διάστικτα από αμέτρητες σκατούλες σκύλων, και δεύτερον ότι στη γωνία Στησιχώρου και Λυκείου υπήρχε μια μονοκατοικία. Πώς επιβίωσε; Γιατί δεν έγινε πολυκατοικία με διαμερίσματα των 30.000 το τετραγωνικό, για pied a terre γόνων πλουσίων και ισχυρών;

Έψαξε λίγο το θέμα με τις έγκυρες πηγές του και βρήκε πως η μονοκατοικία, η οποία είναι τυλιγμένη σε σκαλωσιές, ανήκει στην οικογένεια Σερπιέρη, που είναι απόγονοι του Ιταλού Τζιοβάνι Μπαπτίστα Σερπιέρι (που έμεινε στην ιστορία ως Ιωάννης Βαπτιστής Σερπιέρης) που έκανε περιουσία από τα ορυχεία του Λαυρίου ενάμιση αιώνα πριν και κανονικά ζούσε στο κτίριο που σήμερα στεγάζει την Αγροτική Τράπεζα, στην Πανεπιστημίου. Ετούτο το σπίτι, απ' ό,τι έμαθε το σπιτόσκυλο, δεν είναι διατηρητέο, οπότε θα μπορούσε να γίνει πολυκατοικία. Αλλά (πάντα υπάρχει ένα αλλά) δίπλα ακριβώς υπάρχει ένα άλλο κτίριο που λειτουργούσε ως στάβλοι του πρώτου, το οποίο είναι εκπληκτικά όμορφο, εντυπωσιακά ψηλό (τετραόροφο) και το οποίο αφού μπήκε στην αυλούλα το σπτιόσκυλο φωτογράφισε φευγαλέα με το κινητό του.

Είναι ένα κουκλί που με κάποιον τρόπο διατηρείται σε αξιοπρεπή κατάσταση και το οποίο είναι διατηρητέο. Χαρούμενο και αποφασισμένο να ψάξει για περισσότερες πληροφορίες, το σπιτόσκυλο έφυγε με περιπετειώδες σλάλομ αποφεύγοντας μαεστρικά τις σκατούλες, κάτω απ' τα μπαλκόνια των αδιανόητα πλουσίων.

Θυμήσου:
Η Αθήνα το 1900
Η Αθήνα τα 20s και τα 30s

Διαφήμιση 300×250 Google