Ρώσικα Νεοκλασσικά: Γκροτέσκα Ή Κομψοτεχνήματα;

Ο αναγνώστης Spiros έγραψε στο σπιτόσκυλο τον εξής προβληματισμό του:

Αγαπώ πολύ την αρχιτεκτονική με ιστορικές αναφορές, νεοκλασικά, γαλλικές στέγες κλπ. Εντόπισα αυτο το site http://www.antika-plus.ru/eng/ και αναρωτιέμαι: Να ζηλέψω τους ρώσους που βλέπουν τέτοια revival κτίρια να χτίζονται ή να δοξάζω τον common μ' αυτους θεό που με έβαλε στη Θεσσαλονίκη και αποφεύγω το νεορώσικο baroque? Είναι γκροτέσκα ή όχι?

Το σπιτόσκυλο λατρεύει μερικά νεοκλασσικά κτίρια, από αυτά τα παλιά τα ωραία, και πιστεύει ότι όπου υπάρχουν καλό είναι να αναστηλώνονται και να διατηρούνται, όχι όλα, έστω τα πολύ καλά. Αλλά δεν πιστεύει ότι χρειάζονται καινούρια. Σήμερα η αρχιτεκτονική έχει ένα σωρό ωραία κόλπα και ματσακονιές ως εργαλεία, και η κουλτούρα έχει προχωρήσει παρακάτω. Ωραία είναι αυτά τα παλιά να τα βλέπεις διατηρημένα και όμορφα, αλλά τα φρέσκα τα χτίρια πρέπει να εκφράζουν την κουλτούρα της εποχής τους, ώστε ο άλλος που θα 'ρθει μετά από εκατό χρόνια να τα βλέπει όπως εμείς βλέπαμε τα παλιά -δεν είναι ανάγκη να βλέπει κι αυτός τα ίδια, ας συνεισφέρουμε κι εμείς τίποτα. Αυτά.

Τώρα, εσύ θέτεις το θέμα σε βάση νέα και foreign, με τα ρώσικα τα παλιάς αισθητικής κτίρια, τα γκράντε και τα όπιουλεντ, όμοια με τα οποία χτίζει η εταιρία ετούτη. Χμ. Το σπιτόσκυλο εξακολουθεί τα ίδια να λέει. Ας ας ρωτήσουμε το κοινό.

Ρώσικη Κλασικαναβίωση:

Δες Αποτελέσματα

Loading ... Loading ...

Διαφήμιση 300×250 Google