Πωλείται Ακόμα: Αριστούργημα Του Φρανκ Λόιντ Ράιτ

Το σπιτόσκυλο σου 'χει ξαναδείξει σπίτια-μούρλια του μυθικού και κοσμοαγάπητου αρχιτέκτονα Φρανκ Λόιντ Ράιτ, πιο γνωστού στους σπιτοσκυλοφάνς ως ΦουΛουΡου. Αλλά ετούτο! Ω ετούτο! Με την εξαίρεση του Fallingwater, του αψεγάδιαστου σπιτιού-απά-στον-καταρράχτη, ετούτο είναι ίσως το εντυπωσιακότερο σπίτι του. Και το διασημότερο, γιατί το 'χεις δει σε ένα κάρο ταινίες. Το Ennis House, που βρίσκεται στους λόφους πάνω απ' το Λος Άντζελες, ανήκει σε ένα ίδρυμα που διευθύνει ο εγγονός του ΦουΛουΡου, και εδώ και αρκετό καιρό πωλείται. Γιατί καταρρέει. Και θέλει τόσα έξοδα για να φτιαχτεί που μόνο ένας μερακλής λεφτάς μπορεί να το σώσει. Προχώρα για να δεις φωτογραφίες, βίντεο, και το σκοτεινό μυστικό των όμορφων αλλά κακοχτισμένων σπιτιών του Φου του Λου του Ρου.

Το σπίτι όπως βλέπεις είναι ένα γιγάντιο γλυπτό, μοιάζει σαν αρχαίος ναός των Μάγια, μένεις μέσα και ξέρεις ότι κανένας γείτονας δεν θα σου κουνηθεί, έχεις σκαλιστούς τοίχους, έχεις λαξεμένο τσιμέντο ολ όβερ, και τι δεν έχεις. Ο Ράιτ το έχτισε με μια μέθοδο που επινόησε ο ίδιος (ίσως μετά από βραδιά ξέφρενης οινοποσίας, ποιος ξέρει), πολύ ρηξικέλευθη: Είναι ολόκληρο χτισμένο από τσιμεντένιους κύβους σκαλισμένους με 24 διαφορετικά μοτίβα, οι οποίοι στερεώνονται μεταξύ τους με ατσαλένιες ράβδους και τσιμεντοκονίαμα. Κι αυτό είναι όλο. Πώς φτιάχνανε παλιά τα σπίτια από πέτρα; Έτσι, αλλά με τσιμέντο. Όπως καταλαβαίνεις, με το που χτίστηκε αυτό το πράγμα άρχισε να καταρρέει, φαντάζεσαι τις διαρροές, την ανύπαρκτη μόνωση, τις διαρκείς επισκευές, και μιλάμε για το 1924 τώρα, οπότε αντιλαμβάνεσαι πως το ότι υπάρχει ακόμα αυτό το πράγμα και στέκεται είναι ένα θαύμα.

Κι εδώ τίθεται το ερώτημα: Είναι τελικά αξιοθαύμαστο το Ennis House; Είναι όμορφο, εντυπωσιακό, ξυπνά στο σπιτόσκυλο συναισθήματα που ξυπνούν μόνο όταν βλέπει έναν εξαιρετικό ζωγραφικό πίνακα, ή όταν ακούει περίτεχνα βιολιά. Αλλά δεν είναι γλυπτό -είναι σπίτι. Που προορίζεται για ανθρώπους. Και στο ρόλο του αυτό, αποτυγχάνει, βγαίνει προβληματικό, σκάρτο, τζούφιο. Όπως σχεδόν όλα τα σπίτια του ΦουΛουΡού. Οπότε;

Σπίτια-έργα τέχνης που στάζουν: Hot or Not;

Δες Αποτελέσματα

Loading ... Loading ...

Όπως και να 'χει, το σπίτι είναι στην αγορά εδώ και πολύ καιρό, κανένας δεν το θέλει. Όχι μόνο επειδή η τιμή του είναι εξωφρενική. Ζητάνε 10,5 εκατομμύρια για ένα σπίτι 600 τετραγωνικών (στην αρχή ζήταγαν 15), μέσα σ' αυτή την αγορά, και ενώ χρειάζεται περίπου άλλα τόσα σε επισκευές για να γίνει κατοικίσιμο. Απ' ό,τι φαίνεται, η αρχιτεκτονική δεν είναι σαν τις άλλες τέχνες. Κάποιοι λεφτάδες θα δώσουν εύκολα 50 εκατομμύρια για έναν πίνακα, αλλά όχι για ένα σπίτι του ΦουΛουΡου. Το σπιτόσκυλο δεν έχει γνώμη επί του θέματος, κυρίως επειδή μερικές φορές δεν καταλαβαίνει πως σκέφτονται οι πλούσιοι και η πίστη του πως θα ήταν πάρα πολύ καλός πλούσιος κλονίζεται. Οπότε ας δούμε το βίντεο:

Θυμήσου, ήταν το σπίτι του Ντέκαρντ στο Μπλέιντ Ράνερ:

Θυμήσου περισσότερο Φουλουρού:
Τώρα μπορείς να ζήσεις στο Fallingwater
Μια ΦΛΡ ρετροσπεκτίβα -και μια κριτική
Κτίρια του ΦΛΡ σε Lego
Ένα σπίτι του ΦΛΡ προς πώληση
Άλλο ένα σπίτι του ΦΛΡ προς πώληση
Σπίτια “εμπνευσμένα” από τον ΦΛΡ
Ο ουρανοξύστης του Φρανκ Λόιντ Ράιτ
Γιατί τα κτίρια του Λόιντ Ράιτ στάζουν

Διαφήμιση 300×250 Google