Αληθινά Σπίτια ΧΧΙ: Μετς

Το σπιτόσκυλο έχει μια συμβουλή για τους θαρραλέους αναγνώστες που του στέλνουν φωτογραφίες των σπιτιών τους: Φωτογραφήστε μέρα. Το έγραψε όταν σου 'δειξε το σπίτι της Εύας, στο λέει και τώρα, με αφορμή τις φωτογραφίες του αναγνώστη Ανδρέα, από το σπίτι του στο Μετς. Υπάρχει λόγος: Τη μέρα υπάρχει περισσότερο φως, έτσι οι φωτογραφικές μηχανές (ειδικά οι φτηνές) βγάζουν πολύ ομορφότερες φωτογραφίες, και το σπίτι  φαίνεται καλύτερο και περισσότερες λεπτομέρειες διακρίνονται.

Και μετά από αυτή τη μικρή εισαγωγή, ας πάμε σ' αυτό εδώ το διαμέρισμα σε υψηλό όροφο παλιάς πολυκατοικίας στο Μετς. Take it away, Αντρέας:

"Εδώ και 6,5 χρόνια στη περιοχή του Μετς, έχουμε φτιάξει το δικό μας σκυλόσπιτο. Σε αυτό μένουμε οι τρεις μας (μπαμπάς, μαμά, υιός 6,5 χρ.). Σου έστειλα μερικές photos σε προηγούμενο mail και θα σου στείλω σε επόμενο μερικές ακόμη, ευελπιστώντας να τις δεις, να τις...μυρίσεις και να μας πεις τη γνώμη σου  και συμβουλές για περαιτέρω βελτιώσεις.
Μερικές infos για το σπίτι, οροφοδιαμέρισμα στο 5ο 150 μ2 με 140μ2 βεράντες. Ξεκινήσαμε την ολική ανακαίνιση στη τρυφερή ηλικία των 26 με πολύ αγάπη, κόπο και...σκυλοδάκρυα η οποία κράτησε 1,5 χρόνο. Πλέον στα 32 μας, το απολαμβάνουμε και συνεχίζουμε να το εξοπλίζουμε και να το ομορφαίνουμε .... Ηθικό δίδαγμα - με πολύ αγάπη χτίζονται τα καλύτερα..."

Όμορφα λόγια. Έμπα στα ενδότερα για τα περαιτέρω, φωτογραφίες σχόλια κλπ:

Λοιπόν, αυτή η φωτογραφία δείχνει τα ελαττώματα της νυχτερινής φωτογράφησης, καθώς πρέπει να είναι τραβημένη με ISO περί τις 52 χιλιάδες, οπότε έχει πολύ "θόρυβο". Ωστόσο, κάποια πράγματα φαίνονται, όπως ένα ενδιαφέρον εντοιχισμένο ηχείο, ένα τζάκι χαμηλό, το ξύλινο (;) πάτωμα, ένα γυάλινο ένθετο στο πάτωμα με φωτάκια μέσα, ένα ρολόι στον τοίχο αναπάντεχα χαμηλά τοποθετημένο, μαξιλάρια στο δάπεδο, ένα χαλί από αυτά που δεν αρέσουν στο σπιτόσκυλο, αλλά που εδώ μοιάζει σωστό, κι ένα αλλόκοτο πράγμα στον τοίχο πάνω απ' τις μπαλκονόπορτες (μωβ;;) απ' το οποίο κρέμονται κάποιες κουρτίνες ίσως λίγο πιο βαριές από όσο θα έπρεπε.

Μένοντας στο ίδιο δωμάτιο αλλά από την άλλη πλευρά βλέπουμε διάφορα άλλα πράγματα άξια αναφοράς: Πρώτα απ' όλα, ο μοντέρνος πίνακας με την Όντρεϊ Χέπμπορν είναι ωραιότατος -και το εντελώς αντίθετο πράγμα από το πλουμιστό κηροπήγιο πάνω στο τραπέζι. Οι καρέκλες της τραπεζαρίας, οι κουρτίνες και τα χαλιά παραπέμπουν σε στιλ παλιατζούρικο -μα ο πίνακας, το γυάλινο μαραφέτι στο πάτωμα, τα ράφια και το μεγάλο μαραφέτι με τα κεριά στο βάθος είναι πιο μοντέρνα. Mix-and-match ή δεν-μπορώ-να-πετάξω-τίποτα; Εσύ αποφασίζεις. Ακόμα: Το παλιό καλοριφέρ-φέτες (αν βλέπει καλά το σπιτόσκυλο) θέλει αλλαγή, όπως και να το κάνουμε.

Να και μια λήψη της κουζίνας. Ίσως τα κουφώματα δεν θα έπρεπε να είναι καφέ (αναπόφευκτα διαφορετικό καφέ απ' τα ντουλάπια), αλλά τέλος πάντων κάθε κουζίνα καλό είναι να έχει πρόσβαση στον αέρα και τον έξω κόσμο, για τις μυρωδιές, καταλαβαίνεις.

Το σπιτόσκυλο δεν είναι σίγουρο για ποιό λόγο ο Αντρέας έστειλε τη φωτογραφία αυτού του μικροσκοπικού WC, ίσως για το ωραίο σκούρο χρώμα που έχει ο τοίχος πάνω απ' τα πλακάκια, το ενδιαφέρον κόκκινο έργο τέχνης, τις πέρλες γύρω απ' το φωτάκι, το γενικότερο μαυρόασπρο λουκ, ή το Jo Malone σαπούνι. Το σπιτόσκυλο αναρωτιέται πάντως αν είναι ασφαλές να υπάρχουν τόσα κεριά σε τόσο μικρό χώρο, ενώ έχει και μια απορία: Είναι αυτή θήκη για ρεσό απ' το ΙΚΕΑ που βλέπει πάνω στο καζανάκι;;;

Το μεγαλύτερο μπάνιο έχει μια ωραία φανταχτερή κουρτίνα, ένα παλιομοδίτικο πλακάκι όχι κακό, και ένα φανταστικό ξύλινο έπιπλο για τα μπανιερά παραφερνάλια. Το σπιτόσκυλο ελπίζει να μη φουσκώνει από την υγρασία, πάντως.

Αυτή η πλαγιομετωπική φωτογραφία δείχνει δύο πράγματα: Ένα καλό πράγμα να έχει κανείς στο τέλος ενός διαδρόμου είναι πάντα ένας καθρέφτης, γιατί κάνει το διάδρομο να μοιάζει δυο φορές μεγαλύτερος, και αποτρελαίνει τα κατοικίδια με αποτέλεσμα πολλά hits στο YouTube. Και αυτό το παλιομοδίτικο μωσαϊκό των πολύ παλιών διαμερισμάτων πρέπει, επιτέλους, να εγκαταληφθεί στη λήθη.

Ένα εξαιρετικά δύσκολο πράγμα να φωτογραφήσει κανείς είναι η νύχτα. Και συγκεκριμένα, εξωτερικοί χωροι τη νύχτα. Σ' αυτή τη φωτογραφία βλέπουμε κάποιες μάλλον παλιές τέντες, μερικά φυτά,  και τίποτα άλλο. Θα είχε ενδιαφέρον να βλέπαμε τι έχει κάνει με τα 140 τετραγωνικά βεράντας ο Αντρέας. Μιλάμε για μεγάλη έκταση, μεγαλύτερη από ολόκληρο το διαμέρισμα του σπιτόσκυλου. Update;

Η κρεβατοκάμαρα του ζεύγους έχει έναν ωραίο κραυγαλέο τοίχο και ωραία κομοδίνα (με κάμποσα βιβλία!) αλλά ίσως να χρειαζόταν πιο φανταχτερά και μοντέρνα φωτιστικά. Τα δε πόστερ από ταινίες ενδεχομένως δεν χρειάζονται καθόλου -ο τοίχος είναι αρκετά εκδηλωτικός από μόνος του. Επίσης κάτι δεν του καθόταν του σπιτόσκυλου μ' αυτή τη φωτογραφία, και μετά το βρήκε: Οι διακόπτες στον τοίχο δεν είναι στη μέση του προσκέφαλου, είναι πιο δεξιά. Αυτό για κάποιο λόγο το ενοχλεί πολύ το σπιτόσκυλο, από τη στιγμή που το συνειδητοποίησε δεν μπορεί να κοιτάζει άλλο αυτή τη φωτογραφία.

Το δωμάτιο του πιτσιρίκου της οικογένειας είναι μια πανδαισία χρωμάτων, με  πορτοκαλή τοίχο, μια κόκκινη Billy απ' το ΙΚΕΑ, ωραίο χαλάκι, μαξιλάρια, κι ένα σάκο για να βγάζει το παιδί τις τσαντίλες του. Μα το κρεβάτι είναι στα ουράνια, και πρέπει να ανέβει μια απότομη σκαλίτσα για να το φτάσει. Το  σπιτόσκυλο δεν ξέρει αν αυτού του τύπου η άσκηση είναι καλή για τα παιδιά, κι αν προσθέτει έναν τόνο περιπέτειας στην καθημερινότητα, δεν αμφιβάλει ότι μπορεί να είναι κι έτσι, αλλά από την άλλη τέτοιου τύπου λύσεις συνηθίζονται σε σπιτάκια που δεν έχουν χώρο, που τα τετραγωνικά δεν φτάνουν και για κρεβάτι και για γραφειάκι, οπότε πάει το κρεβάτι στο ταβάνι. Εδώ ο Αντρέας έχει 150 τετραγωνικά χώρο -άρα μάλλον εξεπίτηδες την έφτιαξαν την κουκέτα αυτή.

Εσένα πώς σου φάνηκαν όλα αυτά; Σκέψου, γράψε και θυμήσου:

Περισσότερα αληθινά σπίτια στο Χάρλεμ, στον Πειραιά, στο Ηράκλειο Κρήτης, στο Μιλάνο, στις Σέρρες, στη Ρόδο, στη Μαδρίτη, στο Νιου Τζέρσεϊ, στο Μπρούκλιν, στο Μπουένος Άιρες, στο Παρίσι, στη Λιλ, πάλι στις Σέρρες, πάλι στο Μπρούκλιν, στο Χέλσινγκμποργκ, στο Βανκούβερ, στη Χάγη, στο Φάληρο, στο Μανχάταν και πάλι στο Παρίσι.

Διαφήμιση 300×250 Google