Αρχιτεκτοδιαγωνισμός: Κάνε Κάτι Για Τον Πύργο Του Πειραιά

Το σπιτόσκυλο πάντα αντιμετώπιζε με δέος και απορία αυτό το τεράστιο παραλληλόγραμμο στο λιμάνι του Πειραιά, έναν μίνι ουρανοξύστη 22 ορόφων που χάσκει άδειος κι ανεκμετάλλευτος την ώρα που οι διπλανές παλιο-πολυκατοικίες της συμφοράς μοιάζουν γεμάτες με εταιρίες και ακμάζουσες. Μυστήρια ιστορία, οπωσδήποτε, αλλά τώρα, αν είσαι αρχιτέκτων κι η κούτρα σου κατεβάζει, μπορείς να συνεισφέρεις λύσεις. Το greekarchitects.gr διοργανώνει διαγωνισμό ωραίο και συναρπαστικό για την ανάπλαση της πρόσοψης του Πύργου, με πρώτο βραβείο 5000 ευρώ. Μπες να διαβάσεις το δελτίο τύπου με τις αναλυτικές πληροφορίες.

Η πρόκληση

Ένα Ψηλό Κτήριο στο λιμάνι του Πειραιά είναι εδώ και 30 περίπου χρόνια αναξιοποίητο. Το κτήριο αυτό διαθέτει 22 ορόφους, έχει ύψος 84 μ. και είναι γνωστό ως «Πύργος Πειραιά». Λόγω της εγκατάλειψής του έχει λάβει το προσωνύμιο «κοιμισμένος γίγαντας». Σε ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της Μεσογείου με δυναμική ανάπτυξη τις τελευταίες δεκαετίες βρίσκεται εν υπνώσει ο μοναδικός Πύργος της περιοχής.

Η πρόκληση λοιπόν είναι ο Πύργος αυτός να καταστεί το τοπόσημο του λιμανιού του Πειραιά αλλά και να αναδειχθεί, μετά τον εκσυγχρονισμό του και μέσα από την ανακατασκευή των όψεών του, ως ένα από τα σημαντικά αρχιτεκτονικά έργα τόσο για την άμεση περιοχή όσο και για ολόκληρο το αστικό συγκρότημα της Αθήνας.

Η πρόταση θα πρέπει να αναδεικνύει μία συνεκτική και ξεκάθαρη θέση για τον τρόπο με τον οποίο συνδιαλέγεται η μορφή του Πύργου με το αστικό τοπίο του Πειραιά καθώς και τον τρόπο με τον οποίο η νέα αυτή «όψη» συμμετέχει και διαμορφώνει εν μέρει τη σχέση του Λιμανιού, ως σημαντικής εισόδου και εξόδου από την πρωτεύουσα, με το αστικό συγκρότημα της Αθήνας.

Στόχοι

Οι στόχοι του διαγωνισμού είναι:

-           να επιτευχθεί, μέσω της σχεδιαστικής πρότασης, η καλύτερη δυνατή ένταξη των όψεων του κτηρίου στο αστικό τοπίο της πόλης και η ανάδειξή του ως σημαντικού τοπόσημου για την ευρύτερη περιοχή.

-          να συγκεντρωθούν πλούσιες αρχιτεκτονικές ιδέες οι οποίες θα επιτρέψουν την επιλογή των καλύτερων προτάσεων για την αναμόρφωση των όψεων και γενικά της εικόνας του Πύργου.

-          να δοκιμαστούν νέες και πρωτότυπες εφαρμογές υλικών, μεταξύ των οποίων και υλικών της εταιρείας DuPont, ικανών να υποστηρίξουν κεντρικές συνθετικές ιδέες για την όψη ενός κτηρίου.

-          Οι σχεδιαστικές προτάσεις να γίνουν η αφορμή για μια δημόσια συζήτηση για τον επαναπροσδιορισμό του «Πύργου του Πειραιά» στη σχέση του με το αστικό περιβάλλον αλλά και για την δυνατότητα αξιοποίησής του προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

Ο διαγωνισμός αυτός αποτελεί μία θαυμάσια ευκαιρία για όλους τους αρχιτέκτονες, σχεδιαστές και καλλιτέχνες να πειραματιστούν, να δοκιμάσουν νέες ιδέες, να διερευνήσουν νέες περιοχές στο σχεδιασμό και να συνεισφέρουν με τον δικό τους προσωπικό τρόπο στο διάλογο που αυτός ο διαγωνισμός ελπίζουμε ότι θα προκαλέσει.

Το GreekArchitects.gr επιδίωξε η Κριτική Επιτροπή να αποτελείται από πρόσωπα που διασφαλίζουν με το έργο τους και την πορεία τους τόσο το ανοιχτό πνεύμα του διαγωνισμού όσο και την ποιότητα της αξιολόγησης των προτάσεων.

Τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής, όπου θα συμμετέχει και ένας εκπρόσωπος της

εταιρείας DuPont, θα είναι αναγνωρισμένοι για το έργο και τη διδασκαλία τους

αρχιτέκτονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ο διαγωνισμός έχει ήδη ξεκινήσει από τις 6 Ιανουαρίου 2010 και η καταληκτική

ημερομηνία για την κατάθεση των προτάσεων είναι η 14 Απριλίου 2010.

(Λήξη εγγραφών 31 Μαρτίου 2010)

Τα βραβεία είναι τα ακόλουθα:

1ο Βραβείο:           5.000 (πέντε χιλιάδες) ευρώ

2ο Βραβείο:           2.000 (δύο χιλιάδες) ευρώ

3ο Βραβείο:           1.200 (χίλια διακόσια) ευρώ

Α’ Έπαινοι:               600 (εξακόσια) ευρώ (3 συμμετοχές)

Β’ Έπαινοι:               χωρίς χρηματικό έπαθλο

Η Οργανωτική Επιτροπή θα απονείμει πέραν των βραβεύσεων της Κριτικής Επιτροπής και 4 ειδικές μνείες οι οποίες υποστηρίζονται από τη Σχολή Βακαλό και την εταιρία Diathlasis, χορηγούς του διαγωνισμού.

Όλες οι προτάσεις θα δημοσιευθούν στην ιστοσελίδα του greekarchitects.gr και οι βραβευμένες προτάσεις θα παρουσιασθούν με εκτενή τρόπο. Όλες οι προτάσεις θα παρουσιασθούν σε χώρο εκθέσεων στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.

Περισσότερες λεπτομέρειες για το διαγωνισμό, (προκήρυξη, τεχνική περιγραφή, σχέδια, φωτογραφίες κα.) μπορείτε να δείτε στο website του διαγωνισμού : http://www.greekarchitects.gr/competition2010

Ενδιαφέρον, ε;

Διάβασε ακόμα:
Τα 10 Ψηλότερα Κτίρια Στην Αθήνα
Το θέμα των ουρανοξυστών στην Ελλάδα

Διαφήμιση 300×250 Google