Review: Στρώμα Tempur

tempur01

Το σπιτόσκυλο και η σπιτοσκύλα είναι connoisseurs του ύπνου, ειδικοί στο είδος, με χρόνια πείρας και ανεξάντλητη αγάπη για το αντικείμενο. Του δίνουν και καταλαβαίνει ρε παιδάκι μου. Το απολαμβάνουν. Γι' αυτό σκόπευαν χρόνια τώρα να επενδύσουν σε ένα ακριβό και σπέσιαλ στρώμα, καθώς το προηγούμενο (ΙΚΕΑ!) μετά το 12ωρο σου προκαλούσε πόνους στη μέση. Πρόσφατα το 'καναν το βήμα και πήραν ένα γιγάντιο Σουηδικό Tempur Pedic στρώμα, μαζί με ένα καινούριο και μεγαλύτερο κρεβάτι (πλάτος 1.80, από το "Η γάτα που τη λένε UCELLO") καθώς δεν είναι και τίποτα γίγαντες, αλλά την άπλα τους τη θέλουν. Το λοιπόν, αυτό το στρώμα είναι πολύ διαφορετικό από τα στρώματα που ξέρεις, με τα ελατήρια και τα πούπουλα και τις αλογότριχες. Είναι φτιαγμένα από ένα ελαστικό αφρό που λέγεται βισκόζη, και ζουπιέται όταν το πιέζεις αλλά, αντίθετα με τον απλό αφρό, δεν επανέρχεται αμέσως στο προηγούμενό του σχήμα, αλλά διατηρεί το σχήμα που του έδωσες για λίγο. Έτσι υποτίθεται ότι στηρίζει καλύτερα το σώμα όταν κοιμάσαι, ασκώντας την ίδια πίεση παντού, για να μην πιάνεσαι και να κοιμάσαι, όπως λένε, σαν πουλάκι. Έμπα εντός να δεις τι διαπίστωσε το σπιτόσκυλο μετά από δυο-τρεις μήνες εντατικής δοκιμής.

Λοιπόν, όταν ξαπλώνεις για πρώτη φορά σ' αυτό το πράγμα είναι σαν να ξαπλώνεις σε σύννεφο. Σε ρουφάει το υλικό, βουλιάζεις λίγο μέσα, με κάθε σημείο του κορμιού σου που εξέχει βυθίζεσαι λιγάκι και μένεις εκεί, βυθισμένος. Θα διαπιστώσεις ότι είναι πιο δύσκολο να στριφογυρίσεις σε ένα τέτοιο στρώμα. Θα διαπιστώσεις ότι σπάνια χρειάζεται. Το σπιτόσκυλο είχε διαβάσει ότι χρειάζεται λίγο να το συνηθίσεις, να κοιμηθείς μια-δυο φορές πριν ξεχάσει το σώμα σου την πάλη με το προηγούμενό σου στρώμα και χαλαρώσει, αλλά το σπιτόσκυλο και η σπιτοσκύλα δεν χρειάστηκαν καμία περίοδο προσαρμογής. Το συνήθισαν αμέσως. Ένα άλλο σοβαρό πρόβλημα που είχε αναφερθεί σε φόρουμς και λοιπά ιντερνετικά στέκια (γιατί συχνάζει και σε τέτοια, το σπιτόσκυλο το μποέμικο), ήταν το ότι επειδή δεν στριφογυρνάς και πολύ στον ύπνο, κι επειδή βουλιάζεις και λίγο, η θερμότητα του σώματος παγιδεύεται στην κούρμπα και σε ζεσταίνει. Το σπιτόσκυλο το πήρε το στρώμα όταν είχε ακόμα τις ζέστες, όχι πολύ μεγάλες, αλλά φυσιολογικές, και δεν αντιμετώπισε τέτοιο πρόβλημα. Ούτε καταλαβαίνει και καμιά ουσιαστική διαφορά ανάμεσα στο τότε και το τώρα, που έχουνε βγει τα παπλώματα. Μια χαρά κοιμούνται με τη σπιτοσκύλα, σαν πουλάκια. Αυτό είναι το πρόβλημα.

Γιατί τα σπιτοσκυλιά το στρώμα δεν το πήρανε μόνο για να προσδώσουνε στο ύπνο τους μια αιθέρια διάσταση ζεν χαλάρωσης, αλλά κυρίως για να ξεκουράζονται περισσότερο στις λίγες ώρες που κοιμούνται. Το σκεπτικό ήταν το εξής: Αν το σπιτόσκυλο κοιμάται έξι ώρες, σ' αυτές τις έξι να κοιμάται όσο πιο άνετα γίνεται. Υπέθετε εκ των προτέρων ότι τώρα με το καινούριο στρώμα θα ξυπνά πιο ξεκούραστο μετά από τις ίδιες ώρες ύπνου. Υπέθετε λάθος. Ισχύει το ανάποδο. Με το καινούριο στρώμα το σπιτόσκυλο και η σπιτοσκύλα θέλουν να κοιμούνται περισσότερο. Πράγμα που θεωρείτο επιστημονικά αδύνατο.

Να τονίσει εδώ το σπιτόσκυλο πως η εταιρία Elite Strom που τα φέρνει αυτά τα στρώματα στην Ελλάδα δεν ανήκει στους πολυάριθμους και prestigious πελάτες του σπιτόσκυλου, οπότε ετούτο το review δεν είναι puff piece, είναι στρέητ φρομ δε χαρτ. Και ως τέτοιο, οφείλει να σε προειδοποιήσει ότι το στρώμα ετούτο δεν είναι για όλους, αφ' ενός γιατί μπορεί άλλοι άνθρωποι με διαφορετικό σουλούπι ή παραξενιές ή ιδιομορφίες να αντιμετωπίσουν μαζί του τα προαναφερθέντα προβλήματα, αφ' ετέρου γιατί είναι πανάκριβο. Κυκλοφορεί σε τρεις μορφές -και τρία "πάχη", με το παχύτερο να είναι και το καλύτερο και το ακριβότερο. Υπολόγισε από 1500 ευρώ για ένα λεπτό πλάτους 1.60, κάπου εκεί είναι η τάξη μεγέθους, το σπιτόσκυλο δεν θυμάται ακριβώς. Το σπιτόσκυλο προτίμησε το μεσαίο πάχος, μαζί με δυο αντίστοιχα μαξιλάρια (υπάρχουν ένα σωρό παραφερνάλια φτιαγμένα από αυτό το υλικό) ώστε να βουλιάζει και το κεφαλάκι τους και να τους εξατμίζονται οι έγνοιες ομοιόμορφα, και ένα αδιάβροχο κάλυμμα γιατί το στρώμα έχει αυτό το πρόβλημα: Αντιπαθεί πολύ το νερό. Είναι αφρός, πορώδης, οπότε δεν πρέπει με τίποτα να βραχεί, γι' αυτό του βάζεις αυτό το heavy duty κάλυμμα και δεν ανησυχείς για αίμα, δάκρυα κι ιδρώτες. Και μετά μπορείς να δοκιμάσεις κι αυτό το πείραμα:

Συμπέρασμα: Φανταστικό στρώμα για τρελούς ύπνους. Συστήνεται ανεπιφύλακτα. Αλλά είναι πολύ ακριβό και ευαίσθητο στο νερό. Και κάνει το πρωινό ξύπνημα δυσκολότερο.

Διαφήμιση 300×250 Google