Ακόμα Και Ο Λίμπεσκιντ Φτιάχνει Προκάτ Σπίτια

libeskind

Πώς ξέρεις ότι κάτι έχει φτάσει στο mainstream; Ότι έχει γίνει μόδα; Όταν αρχίζουν να το κάνουν άσχετοι, προσπαθώντας να μοιραστούν την καινοφανή του αίγλη. Κάτι σαν την Όπρα με το Twitter, ας πούμε. Ή τον starchitect Ντάνιελ Λίμπεσκιντ, που κατασκεύασε ένα προκατασκευασμένο σπίτι ονόματι "Villa". Βεβαίως, επειδή είναι στάρκιτεκτ ο τύπος, μην περιμένεις ότι αυτή η Βίλα είναι σαν τις καλύβες που το σπιτόσκυλο θέλει να ρίξει σ' ένα παραθαλάσσιο οικόπεδο κι εκεί να λιώσει σαν επίγειο πτώμα. Όχι. Είναι 515 τετραγωνικά διώροφο θηρίο, με τέσσερα υπνοδωμάτια, από ξύλο, αλουμίνιο και ψευδάργυρο (κοινώς: τσίγκο), και μπορεί να συναρμολογηθεί παντού, όπου ζεις.

Το πράγμα χαλάει παρακάτω. Επειδή, λέει, είναι τόσο customized και παίρνει μήνες να συναρμολογηθεί, δεν το πλασάρουν ως "prefab". Λέει ένας κύριος από την εταιρία:

“We never really wanted it to be a prefab,” Mr. Merz said. “We want to position this as a piece of art.”

Ναι, τέχνη. Ακόμα, ο αγοραστής παίρνει κάτι που λέγεται "regional exclusivity", δηλαδή την εγγύηση ότι κανένας άλλος στη γειτονιά δεν θα έχει ίδιο. Τέλος, έχουμε την τιμή: 2,8 με 4,2 εκατομμύρια δολάρια το ένα. Οπότε καταλαβαίνεις για τί μιλάμε: Προκάτ για Ρώσους χλιδολιγάρχες. Το σπιτόσκυλο αναρωτιέται αν θα έχει πουθενά στην πρόσοψη και κανένα logo "Libeskind" να αναβοσβήνει με μπλέ LEDs.

Διάβασε περισσότερα εδώ κι εδώ. Α, κι εδώ.

Θυμήσου μερικές πολύ πιο λογικές επιλογές:
Μια κουκλίστικη καμπάνα
Δες μια καλύβα αριστούργημα
μια καλύβα για ένα συγγραφέα
ένα βίντεο για μίνι-καλύβες
την αριστουργηματική πυραμιδοκαλύβα
μια καλύβα που χτίζεται σε πέντε ώρες
το χαρτόσπιτο
ένα χομπιτόσπιτο στην Ουαλία
μια καλύβα στο Γουαϊόμινγκ
μια καλύβα στο ποτάμι
το σπίτι που περπατάει
μια καλύβα 8 τετραγωνικών
και το πολύ μικρό σπίτι στο λιβάδι

Διαφήμιση 300×250 Google