Το Βιβλίο Του Αρχιτέκτονα

omorfi-kamilopardaliΤο σπιτόσκυλο τους τελευταίους μήνες που μοιάζουν σαν αιώνες δεν προλαβαίνει να διαβάζει όσο παλιά, αλλά τις προάλλες έπεσε στα χέρια του κάτι ενδιαφέρον, το καινούριο αυτοβιογραφικό βιβλίο του αρχιτέκτονα Αλέξανδρου Τομπάζη, οπότε έκατσε σε λεκάνες και ξάπλωσε σε κρεβάτια και το διάβασε, και δεν του πήρε και πολλή ώρα.

Είναι ένα περίεργο βιβλιαράκι, που δεν δίνει ιδιαίτερες ενοράσεις στον κόσμο της αρχιτεκτονικής, δεν έχει πολλά αρχιτεκτονικά ανέκδοτα από την καριέρα του, και τα βιογραφικά στοιχεία που προσφέρει είναι συναρπαστικά (γεννήθηκε στις Ινδίες!) αλλά λίγα και χρονικά μπουρδουκλωμένα. Το σπιτόσκυλο δεν είναι σίγουρο ποιο ήταν το θέμα: Σκέψεις για τη ζωή και την αρχιτεκτονική; Αυτοβιογραφία; Ε; Η δε τάση του καλλιτέχνη να πετάγεται απ' το ένα θέμα στο άλλο με μια ταχύτητα προφορική του προκάλεσε μια δυσφορία και αναμπουμπούλα, νυχτιάτικα.

Παρ' όλα αυτά, βρίσκεις μέσα και ενδιαφέρουσες (αν και αποσπασματικές) ιστορίες, δυο-τρεις πληροφορίες, χαριτωμένα σκίτσα, πέντε πράγματα να περάσει η ώρα βρε αδερφέ. Είναι μια χαρά δώρο για νεαρό αρχιτέκτονα που διαβάζει πολύ αργά (αλλιώς δε φτουράει, είναι πολύ μικρό, διαβάζεται σε δυο ώρες στην παραλία).

Αν ενδιαφέρεσαι, έχει ο Πατάκης παρουσίαση του βιβλίου την Τρίτη, 23 Ιουνίου, στις 20:00 το βράδι στο Μουσείο Μπενάκη, στην Πειραιώς. Θα προλογήσει κι ο Δημήτρης Φιλιππίδης.

Παρεμπιπτόντως: Αυτό είναι το κτίριο του κυρίου Τομπάζη που το σπιτόσκυλο αναγνωρίζει περισσότερο και που του αρέσει πιο πολύ από όσα δικά του έχει τύχει να δει. Όποιος πηγαινοέρχεται την Κηφισίας, το έχει δει, στο Χαλάνδρι. Λέγεται "Πύργος Δίφρος" και χτίστηκε το μακρινό 1971.

155

Διαφήμιση 300×250 Google