Συνέντευξη: Γιάννη Πλουμής

Πριν από λίγους μήνες, απάνω στην κορύφωση της γκρίνιας και των ταρατατζούμ για την κρίση, το σπιτόσκυλο βρέθηκε ενώπιος ενωπίω με τον κύριο Γιάννη Πλουμή, του (μεγαλύτερου στην Ελλάδα; διασημότερου;) μεσιτικού γραφείου "Πλουμής-Σωτηρόπουλος", ξέρεις τώρα, αυτού με τα ακριβότερα και εντυπωσιακότερα εγχώρια listings (όπως αυτό). Συνεντευξούλα προέκυψε, η οποία δημοσιεύτηκε στον περιοδικό Τύπο, και τώρα μπορείς να τη διαβάσεις στην uncut μορφή της ευθύς αμέσως, που λέγανε παλιά και στην τηλεόραση:

img_6622bΕίναι αλήθεια ότι η αγορά έχει παγώσει;
Όχι. Για ακίνητα που είναι σε καλές θέσεις και σε λογικές τιμές, η αγορά κινείται. Δεν κινείται για ακίνητα υπερτιμημένα, που οι ιδιοκτήτες ζητούν υπερβολικές τιμές, ή για ακίνητα που είναι σε πιο δεύτερα σημεία.

Οι τιμές όμως έχουν πέσει;
Στο κομμάτι της αγοράς που εμείς δουλεύουμε, το top end, δεν έχουμε δει πτώση τιμών ακόμα. Στις καλές περιοχές οι τιμές είναι εκεί που ήταν, και υπάρχει έντονη κινητικότητα και για οικόπεδα και για μονοκατοικίες και για διαμερίσματα. Εκεί που ενδεχομένως υπάρχει πτώση τιμών είναι σε κατοικίες σε περιοχές υπερκορεσμένες, και στο χαμηλότερο τμήμα της αγοράς. Σ' αυτό που απευθύνεται στους πελάτες που δεν παίρνουν το δάνειο επειδή είναι ένας καλύτερος τρόπος χρηματοδότησης, αλλά επειδή το έχουν ανάγκη. Και πλέον και οι τράπεζες δεν το δίνουν εύκολα.

Έχουν αλλάξει τα σήμερα κριτήρια που πρέπει να λαμβάνει υπ' όψιν του αυτός που θέλει να αγοράσει σπίτι;
Η τοποθεσία είναι πάντα το σημαντικότερο πράγμα. Κάθε ακίνητο μπορείς να το αναμορφώσεις και να το κάνεις όπως θες. Τη θέση του, όμως, δεν μπορείς να την αλλάξεις. Αν η τοποθεσία είναι καλή, μακροπρόθεσμα η επένδυση θα πολλαπλασιάσει την αξία της. Σαφώς και είναι μια εποχή που υπάρχει δυνατότητα να εξετάσεις πολλές περιπτώσεις. Πρέπει να κάνεις καλή έρευνα, καθώς τα ακίνητα που πωλούνται σήμερα είναι πιο πολλά από όσα πωλούνταν πριν από 2-3 χρόνια.

Υπάρχει κάποιος τομέας που έχει χτυπηθεί ιδιαίτερα από την κρίση;
Ναι, είναι η αγορά των δευτερευουσών κατοικιών. Στα εξοχικά υπάρχει πρόβλημα κι εκεί οδηγούμαστε σε κάθοδο τιμών. Αυτό οφείλεται στο ότι η αγορά στηριζόταν εν μέρει σε αγοραστές από το εξωτερικό, αλλά κυρίως στο ότι όποιος έχει χρήματα σήμερα, σ' αυτή τη συγκυρία, φροντίζει να τα «παρκάρει» σε ένα πιο βολικό ακίνητο εισοδήματος, ή κάποιο οικόπεδο. Κάτι εύκολα ρευστοποιήσιμο. Τα εξοχικά δεν είναι εύκολα ρευστοποιήσιμα. Έτσι υπάρχει μεγάλη πτώση στη ζήτηση.

Έχουν υπάρξει τελευταία και κάποιες επενδύσεις στη δημιουργία κτιρίων διαμερισμάτων και lofts με πρωτοποριακές υπηρεσίες σε περιοχές όπως το Γκάζι. Έχουν ελπίδες τέτοια εποχή;
Η αλήθεια είναι πως το τιμινγκ ήταν πολύ κακό. Το να προσπαθείς να δημιουργήσεις στο Βοτανικό μια αγορά με κατοικίες σε περιοχή που δεν έχει κατοικίες, εν μέσω κρίσης και σε τιμές ψηλές, είναι πολύ δύσκολο πράγμα. Ή πρέπει να χτυπήσεις την αγορά κατεβάζοντας τις τιμές και προσφέροντας ένα διαφορετικό προϊόν, ή να περιμένεις να περάσει η κρίση. Η αγορά θα δείξει πώς θα πάνε αυτές οι προσπάθειες.

Λένε ότι αυτοί που έχασαν τα περισσότερα από την κρίση είναι αυτοί που αγόρασαν σπίτια για επένδυση, και όχι για να τα κατοικήσουν οι ίδιοι.
Στην Ελλάδα δεν συνηθίζεται να αγοράζουν σπίτι για επένδυση. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που η κρίση δεν έχει χτυπήσει την αγορά κατοικιών στις καλές περιοχές εδώ. Στο Λονδίνο ή στη Νέα Υόρκη υπάρχουν άνθρωποι που αγοράζουν κατοικίες επενδυτικά. Εδώ οι άνθρωποι που αγοράζουν κατοικίες είναι στο συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό για τις κατοικήσουν οι ίδιοι.

Φωτογραφία: Χρήστος Κοντσαλούδης

Διαφήμιση 300×250 Google