Οι Τιμές Των Σπιτιών Στην Αθήνα

realestate

Το Βήμα της Κυριακής είχε ένα ενδιαφέρον άρθρο για την αγορά ακινήτων, από αυτά τα αξιόπιστα που αναφέρουν στοιχεία μόνο από τους μεσίτες και τους κατασκευαστές, των οποίων το συμφέρον είναι οι τιμές να είναι όσο το δυνατό ψηλότερες, και οι οποίοι γεμίζουν τις εφημερίδες με αγγελίες. Το σπιτόσκυλο δεν είναι και πολύ της συνομωσιολογίας, αλλά να, όταν βλέπει άρθρο που ξεκινά με το εξής, ε, παθαίνει ένα κάτι:

Παρά την κρίση που επικρατεί στην αγορά, οι τιμές πώλησης των ακινήτων δείχνουν να «αντιστέκονται» μετά τη διόρθωση που σημείωσαν τους προηγούμενους μήνες. Επειτα από πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα μάλιστα, μεσίτες αστικών συμβάσεων αλλά και κατασκευαστές βλέπουν ότι η ζήτηση για αγορά νεόδμητων, αλλά κυρίως μεταχειρισμένων κατοικιών, έχει αρχίσει δειλά να αυξάνεται.

Yeah right! Το κείμενο πάντως αναφέρει κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία, όπως το ότι για πρώτη φορά οι μεσίτες παραδέχονται ορθά-κοφτά ότι υπάρχει πτώση σε αρκετές περιοχές, καθώς και τα αποτελέσματα της έρευνας της Opinion για την Re/Max, σύμφωνα με την οποία:

Σχεδόν οι μισοί (ποσοστό 48%) των ερωτηθέντων θεωρούν ότι οι σημερινές τιμές είναι χαμηλότερες σε σύγκριση με εκείνες πριν από έναν χρόνο, ενώ ένας στους τρεις (ποσοστό 35%) λέει ότι έχουν παραμείνει ίδιες. Συγκρίνοντας τις τωρινές τιμές με αυτές που θα διαμορφωθούν έπειτα από 12 μήνες, οι τέσσερις στους δέκα (42%) πιστεύουν ότι οι τιμές θα γνωρίσουν μείωση, ενώ το υπόλοιπο 58% πιστεύει ότι οι τιμές είτε θα παραμείνουν στα τωρινά επίπεδα είτε θα αυξηθούν.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απαντήσεις των ερωτηθέντων αναφορικά με την ηλικία των ακινήτων που προτίθενται να αγοράσουν. Ποσοστό 40% εκείνων που απάντησαν ότι σκοπεύουν να αγοράσουν κάποιο ακίνητο μέσα στο 2009 δηλώνουν ότι τους ενδιαφέρει αυτό να είναι νεόδμητο, ενώ το ίδιο ποσοστό απάντησε παλαιό. Το υπόλοιπο 20% δεν έχει αποφασίσει ακόμη.

Από την άλλη, το 43% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι η αγορά θα πραγματοποιηθεί με τη βοήθεια δανείου, ενώ σε ποσοστό 43% δήλωσαν ότι το ποσόν της αγοράς θα είναι συνδυασμός δανεισμού και ιδίων κεφαλαίων. Σκοπός αυτής της αγοράς δήλωσε το 72% ότι θα είναι η ιδία χρήση, το 14% η επένδυση και το υπόλοιπο 14% και τα δύο.

Υπάρχει, δε, και το πινακάκι που βλέπεις από πάνω, με τις μέσες τιμές του τετραγωνικού στις περιοχές τις πρωτεύουσας. Για τα μέρη που παρακολουθεί και ξέρει το σπιτόσκυλο, οι τιμές του πίνακα είναι κατά 15-20% φουσκωμένες. Εύκολα.

Διαφήμιση 300×250 Google