Εξοχικό Στη Χάλκη

Ένα ζευγάρι συνταξιούχων απ' το Σαν Φρανσίσκο ψάχνανε να πάρουν ένα σπίτι κάπου ζεστά, για να περνούν τα καλοκαίρια, καθώς το Σαν Φρανσίσκο μια χαρά πόλη είναι, αλλά από κάποια ηλικία και μετά θέλει να ζεσταθεί και κάπου κάπου το κοκκαλάκι, δεν μπορεί όλο την υγρασία και τις ομίχλες. Το άρθρο των NYT δεν εξηγεί ακριβώς γιατί επέλεξαν να πάνε στα Πριγκηπονήσια (είχαν δουλέψει στο παρελθόν στην Τουρκία, λέει), αλλά το θέμα είναι ότι επέλεξαν να αγοράσουν ένα από τα φημισμένα παλιά ξύλινα σπίτια της Χάλκης, αυτά που ακόμα τα αποκαλούν "Ελληνικά". Πιθανότατα κάποτε ανήκε σε έναν πλούσιο Έλληνα ή Εβραίο έμπορα, όπως τα περισσότερα τέτοια πολυτελή κτίρια, αλλά έτσι τα φέρνει η ζωή και το πήρανε οι Γουίτεν, και το κάνανε κουκλί. Είναι 200 τετραγωνικά όλο-όλο, έχει κι έναν κήπο 100 τετραγωνικών, και θέα από την ταράτσα που βλέπει τη θάλασσα του Μαρμαρά. Για έμπα να δεις περισσότερα.

Εδώ ο κύριος συνταξιούχος κουλάρει στη γαλήνια αυλή του.

Η πολύ ωραία θέα. Στη Χάλκη, θυμήσου, δεν έχει καθόλου αυτοκίνητα, σαν την Ύδρα, αλλά με περισσότερο πράσινο και με παραλίες (αλλά χειρότερο κλίμα). Απέναντι, μια ώρα με το φέρι, η Κωνσταντινούπολη.

Στη βιβλιοθήκη έχουνε βάλει κάτι παραδοσιακά κιλίμια και μια παλιά σόμπα, ενώ και όλα τα έπιπλα είναι επιλεγμένα από ντόπιες αγορές. Αλλά δες τι ωραίο που είναι το ξύλινο πάτωμα. Πεύκο!

Όπως τα περισσότερα σπίτια της εποχής, ετούτο εδώ έχει κάτι που το σπιτόσκυλο αντιπαθεί βαθιά: Χολ.

Εν τω μεταξύ, το σπιτόσκυλο οφείλει να σε ενημερώσει πως ένα τέτοιο σπίτι κοστίζει σήμερα από 300 μέχρι 400.000 ευρώ. Αυτό που διάβασες. Ακόμα, στη Χάλκη μένει και ο Ορχάν Παμούκ. Δες, εξάλλου, ένα άλλο αξιοσημείωτο Τούρκικο σπίτι: Ένα παλάτι στις όχθες του Βοσπόρου. Αυτό κάνει πολύ περισσότερα.

Θυμήσου ακόμα: Σπίτια στο Μπελίζ, το Λος Άντζελες, την Τοσκάνη, την Πράγα, την Ταϊλάνδη.

Διαφήμιση 300×250 Google