Πόσο Έχουν Πέσει Οι Τιμές Των Ακινήτων Στην Ελλάδα;

Το σπιτόσκυλο είχε μερικές πολύ ενδιαφέρουσες συζητήσεις το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε με insiders της αγοράς ακινήτων, δύο τον αριθμό, το κοινό χαρακτηριστικό των οποίων ήταν η βαθιά μελαγχολία και το αξύριστο look. Να τι έμαθε από τις κουβέντες αυτές για την κατάσταση της κτηματαγοράς σήμερα στη χώρα:

1. Οι τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα έχουν πέσει. Τέλος. Πλέον και οι κατασκευαστές και οι μεσίτες το παραδέχονται μεταξύ τους -αν και όχι ακόμα δημοσίως. "Είναι απλό", είπε ο insider: "Κάποιος που παρακολουθεί τις αγγελίες θα παρατηρήσει πως τα ακίνητα φέτος έχουν είτε ίδια τιμή είτε και ελαφρώς χαμηλότερη από αντίστοιχα ακίνητα πέρσι. Κι αυτό ανεξάρτητα από την περιοχή ή τον τύπο του ακινήτου. Επιπλέον, πέρσι οι τιμές ήταν αυτές που έγραφαν οι αγγελίες. Σήμερα χτυπάς εύκολα μέχρι και 20% έκπτωση. Αν έχεις μετρητά, μπορείς να διεκδικήσεις ακόμα και 30%!". Ωστόσο, επίσημο νούμερο δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή.

2. Η οικοδομική δραστηριότητα έχει "πεθάνει". Κανένας δεν χτίζει, την ώρα που υπάρχουν 200.000 απούλητα σπίτια. Την ίδια ώρα, όμως, τα οικοδομικά υλικά συνεχίζουν να ακριβαίνουν! Έτσι γίνεται όταν έχει μια οικονομία στρεβλή -όταν δεν υπάρχουν κανόνες, θεριεύει η απληστία.

3. Όλοι περιμένουν τον Αρμαγεδδώνα να ξεσπάσει μέσα στο 2009, όταν η πραγματική οικονομία θα αρχίσει να έχει πρόβλημα. Τότε είναι που σπίτια θα αρχίσουν να ξεπουλιούνται σε τιμές χαμηλότερες των (σημερινών) αντικειμενικών.

4. Η συμβουλή γι' αυτούς που θέλουν να πουλήσουν είναι: Υπομονή αν μπορείς να περιμένεις 5 χρόνια. Αν δεν μπορείς, καλύτερα πούλα σήμερα, παρά αύριο. Αν βρεις αγοραστές.

5. Η συμβουλή γι' αυτούς που θέλουν να αγοράσουν είναι: Περίμενε λίγο ακόμα. Μέσα στο '09 θα πέσουν κι άλλο οι τιμές. Έχε, ωστόσο τις κεραίες σε εγρήγορση για ευκαιρίες. Ψάχνε τις αγγελίες τακτικά, δες όσα περισσότερα σπίτια μπορείς. Αυτά βέβαια με την προυπόθεση να έχεις αρκετό κεφάλαιο. Γιατί τα δάνεια αυτή τη στιγμή είναι φωτιά και λαύρα -άσε που δύσκολα τα δίνουν οι τράπεζες.

Δες τι έγραφε το σπιτόσκυλο πριν από τρεις μήνες και πριν από επτά μήνες (στα σχόλια) για το θέμα.
Ακόμα θυμήσου: Ειδήσεις απ' την κρίση.

Διαφήμιση 300×250 Google