Εσύ Την Ήξερες Την Καβαλλιανή;

Το σπιτόσκυλο δεν είχε ιδέα για το τί είναι η Καβαλλιανή και που βρίσκεται, αλλά νάσου ο αναγνώστης Γιάννης με το γεμάτο λινξ και πληροφορίες μέηλ του, που το ενημερώνει. Είναι, λοιπόν, ένα νησάκι έκτασης 2000 στρεμμάτων στον Ευβοϊκό κόλπο, 600 μέτρα από τις ακτές της νότιας Εύβοιας, το οποίο το αγόρασε ολόκληρο κάτι που λέγεται "Παραθεριστικός & Αστικός Οικοδομικός Συνεταιρισμός Υπαλλήλων Εμπορικής Τράπεζας", δηλαδή με τον ένα ή τον άλλο τρόπο με δικά σου λεφτά αγοράστηκε. Τέλος πάντων, οι καλοί κύριοι του ΠΑΟΣΥΕΤ (ή κάπως έτσι) έχουν μεγαλεπίβολα και πολύ λεπτομερή σχέδια για το νησί, το οποίο σκοπεύουν να χωρίσουν σε 732 οικόπεδα του ενός στρέμματος προς πώληση, συν κοινόχρηστους χώρους, γήπεδα καταστήματα και τα τοιαύτα, καθώς και 500 στρέμματα δάσους. Έτσι το νησακι θα γίνει ένας πρότυπος παραθεριστικός οικισμός σύμφωνα με πρότυπα ξένα και όχι άσχημα. Το σπιτόσκυλο παραμένει αμυδρά δύσπιστο ως προς το κόνσεπτ, με κύριες ενστάσεις το ποσοστό κάλυψης της δόμησης (μοιάζει μπόλικο) και την αόριστη εσάνς δημοσίου που αναδίδει η διαχειρίστρια εταιρία. Ποιος ξέρει, όμως. Μπορεί οι άνθρωποι να τα κάνουν σωστά και η Καβαλλιανή να γίνει το νέο Κάπρι.

Δες εδώ το site της ΠΑΟΣΥΕΤ (ή κάτι τέτοιο) και εδώ δορυφορικές φωτογραφίες του νησιού. Μετά, έμπα να διαβάσεις για την Καβαλλιανή και την ιστορία της.

Η Καβαλλιανή υπάγεται:

* στο δημοτικό διαμέρισμα Αλμυροποτάμου με έδρα τον Αλμυροπόταμο,
* στο δήμο Στυρέων με έδρα τα Στύρα,
* στο νομό Ευβοίας με έδρα τη Χαλκίδα.

Περιγραφή:
Βόρεια της Καβαλλιανής βρίσκονται τα νησάκια Κουκίστρα και Δημάκος. Το νησί είναι ιδιοκτησία του οικοδομικού συνεταιρισμού υπαλλήλων της Εμπορικής Τράπεζας και έχει εγκριθεί ως οικιστική περιοχή.

Ιστορία - Παράδοση:
Το όνομα της Καβαλλιανής συνδέθηκε με το μεγαλύτερο ελληνικό ναυάγιο, το ναυάγιο της "Χειμάρρας", που έμεινε στην ιστορία ως ο "ελληνικός Τιτανικός". Το ατμόπλοιο "Χειμάρρα" βυθίστηκε τις πρωινές ώρες της Κυριακής 19 Ιανουαρίου 1947, όταν έπλεε κοντά στο νησί Καβαλλιανή. Σημειώθηκε έκρηξη και μετά από μια ώρα περίπου το σκάφος χάθηκε μέσα στα κύματα. Επέβαιναν 630 επιβάτες, από τους οποίους διασώθηκαν μόνο 268. Για πολλές μέρες αργότερα γινόταν περισυλλογή των πτωμάτων των άτυχων επιβατών του πλοίου. Για τα αίτια του ναυαγίου ακούστηκαν πολλές εκδοχές, όπως το σαμποτάζ, η πρόσκρουση με ύφαλο ή με νάρκη. Οι μετέπειτα έρευνες που έγιναν ενίσχυσαν την άποψη ότι το "Χειμάρρα" προσέκρουσε σε ύφαλο κοντά στα νησιά Βερδούγια, μετά από λανθασμένους χειρισμούς του πληρώματος. (via servitoros)

Θυμήσου: Ένα άλλο νησί που (ίσως να) πωλείται

Διαφήμιση 300×250 Google