Ένα Σπίτι Της Ζάχα Χαντίντ

Λοιπόν, το σπιτόσκυλο δεν σου έχει ξαναγράψει ποτές για την 58χρονη Ιρακινή σούπερ-starchitect (εντάξει, την έχει αναφέρει μια φορά), και γι' αυτό υπάρχει λόγος, και ο λόγος είναι ότι δεν τη γουστάρει και πολύ. Ορίστε λοιπόν, το είπε. Δεν του αρέσει ρε παιδί μου. Και ιδού η λαϊκιστική, μπακαλίστικη και βασισμένη στις πολύ περιορισμένες του γνώσεις γνώμη:

Το σπιτόσκυλο πιστεύει πως η Ζάχα Χαντίντ ενσαρκώνει καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο τζιτζιφιόγκο αρχιτέκτονα/ψευτοκαλλιτέχνη την ιδέα "φύκια για μεταξωτές κορδέλλες". Πιστεύει πως είναι η Σάρα Πέιλιν της αρχιτεκτονικής. Έγινε υπερ-διάσημη χωρίς να έχει χτίσει κτίριο, από τις μακέτες της, ή ίσως επειδή είναι γυναίκα, και δη από τη Μέση Ανατολή όπου συνήθως τις γυναίκες τις αναγκάζουν να φοράνε μαύρα σεντόνια, όχι να χτίζουν κτίρια εκατομμυρίων. Λοιπόν, αυτά είχε να πει το σπιτόσκυλο για τη Ζάχα Χαντίντ, ή μάλλον όχι, έχει άλλη μια σοβαρή ένσταση: Η Ζάχα Χαντίντ δεν έχει φτιάξει σπίτια. Ακριβώς. Μόνο υπερχλιδάτα κτίρια-ξαπλωμένα διαστημόπλοια έχει κάνει, και κάτι ουρανοξύστες για το Ντουμπάι. Μα να η αφορμή που στα γράφει όλα αυτά: Ένα σπίτι της Ζάχας, επιτέλους, για το σχέδιο Gene20, έναν οικισμό 20 υπερχλιδάτων κατοικιών στην Ταιβάν, καθεμια από τις οποίες σχεδίασε κι ένας διάσημος αρχιτέκτονας, δέκα Κινέζοι και δέκα ξένοι. Όχι, η Ζάχα δεν ανήκει στους 20, αν είναι δυνατό, δεν είναι μια από το πλήθος τσκ τσκ τσκ. Είναι έξτρα. Υπεράνω. Τη βάλανε να σχεδιάσει ένα επιπλέον σπίτι κι ένα κοινόχρηστο κτίριο, ανεξάρτητα. Και το σπίτι είναι όπως ακριβώς το περίμενε το σπιτόσκυλο: Χάλια.

Έμπα έμπα:

Βγάλε άκρη τώρα εσύ για το τί κοιτάμε σ' αυτή τη φωτογραφία. Το Fortress of Solitude του Σούπερμαν ήταν τουλάχιστο φτιαγμένο από εξωγήινους, και μιλάμε για τον Σούπερμαν, σ' ετούτο το πράγμα πώς θα ζήσει κανονικός άνθρωπος;

Κάτι σαν μεταμοντέρνο αεροδρόμιο και γέφυρα διαστημοπλοίου, ετούτο το σαλόνι σου επιτρέπει να βλέπεις έξω, να σε βλέπουν οι απ' έξω, και να explore strange new worlds. To seek out new life and new civilizations. To boldly go where no man has gone before.

Α, να και μια άποψη εξωτερική. Δεν το λες και ενταγμένο στο φυσικό του περιβάλλον. Εσύ θα έμενες εκεί; Επίσης: Μπορείς να πείσεις το σπιτόσκυλο ότι η Ζάχα Χαντίντ είναι μεταξωτή κορδέλα κι όχι φύκι; Κι άλλη μια ερώτηση: Πρέπει να προχωρήσει η ανακατασκευή της Πλατείας Ελευθερίας στη Λευκωσία από τη Ζάχα Χαντίντ; Τροφή για σκέψη, ας κουβεντιαστεί σε επόμενο μάθημα.

via dezeen

Διαφήμιση 300×250 Google