Τέχνη: Πόσο Πανάκριβη Μπορεί Να Γίνει;

Το έργο “The Golden Calf” του Hirst πωλήθηκε για €13,029,797 αποδεικνύοντας πανηγυρικά ότι οι τιμές διαμορφώνονται ανάλογα με το πόσα διατίθεται να δώσει κανείς.

Αγαπητοί μου φίλοι,

Επιτέλους ξανά μαζί μετά από εκτεταμένη απουσία (οι υποχρεώσεις του θέρους)!

Με την ευκαιρία της πρωτοφανούς επιτυχίας της περίφημης δημοπρασίας που πραγματοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα ο Damien (Hirst) σε συνεργασία με τον οίκο Sotheby's ας κάνουμε μία αναφορά στην πραγματική αξία της τέχνης. Είναι γεγονός ότι στην τέχνη δεν υπάρχουν ακριβή αντικειμενικά στοιχεία που να καθορίζουν τη σχέση ποιότητας και τιμής, όπως π.χ. στην περίπτωση αγοράς ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή ή ενός ηχοσυστήματος!

Αποτέλεσμα; Λίγα πράγματα σε αυτόν τον κόσμο είναι τόσο παράλογα τιμολογημένα  όσο η τέχνη. Οι τιμές διαμορφώνονται σε γενικές γραμμές βάση του νόμου ζήτησης και προσφοράς. Αυτό δε σημαίνει τίποτα φυσικά καθώς αφθονούν οι ειδικές συνθήκες, που καθορίζουν την τελική τιμή. Σημαντικός παράγοντα είναι το στάτους του καλλιτέχνη - πόσο γνωστός είναι και σε ποιο σημείο της καριέρας του βρίσκεται. Καθοριστικό ρόλο παίζουν επίσης το μέσο και το μέγεθος του έργου, η πολυπλοκότητα της εκτέλεσης του, το κόστος παραγωγής και η μοναδικότητα του (προφανώς ένας πίνακας είναι ακριβότερος από ένα έργο σε αντίτυπα). Εκτός από τους αυτονόητους αυτούς παράγοντες, μεγάλο ρόλο μπορεί να παίξει πόσο υπερεκτιμημένος είναι ο καλλιτέχνης και η πολιτική που ακολουθεί στην τιμολόγηση του (το τελευταίο συμβαίνει κυρίως με καλλιτέχνες που δεν εκπροσωπούνται από κάποιον επίσημο υπεύθυνο - χωρίς καμία λογική βάση αποφασίζουν ότι τα έργα τους θα πωλούνται για x ποσό. Δεν μπορώ να τονίσω αρκετά πόση προσοχή χρειάζεται σε αυτή την περίπτωση). Μία άλλη συνήθης πρακτική των καλλιτεχνών είναι να διαρρηγνύουν τα ιμάτια τους ότι είναι συναισθηματικά δεμένοι με ένα έργο και κατ' εξαίρεση δε μπορούν να το αποχωριστούν για λιγότερο από (συμπληρώστε παράλογο ποσό) - κάτι που σε ένα βαθμό είναι θεμιτό αλλά έχει διαπιστωθεί μία τάση από πληθώρα καλλιτεχνών να εμφανίζονται προσκολλημένοι σχεδόν σε όλα τα έργα τους.. Εν τέλει, οι τιμές διαμορφώνονται και ανάλογα με τα νούμερα που σηκώνει η αγορά και τα ποσά που είναι διατεθειμένος να πληρώσει ο αγοραστής. Καταλαβαίνετε τη γενική ιδέα! Το ηθικό δίδαγμα της υπόθεσης είναι να είμαστε όσο πιο προσεκτικοί μπορούμε όταν ξεκινάμε να αγοράσουμε ένα έργο. Το γεγονός ότι δεν υπάρχει επίσημη τιμολόγηση για την τέχνη κάνει τα πράγματα αρκετά δύσκολα. Απευθυνθείτε σε ειδικούς όποτε μπορείτε και μην παραλείψετε να κάνετε έρευνα πριν καταλήξετε σε αγορά.

Καλή σεζόν
Βαρώνη Κας - Μπάνκς

Διαφήμιση 300×250 Google