Τέχνη: Πώς Να Κρεμάσεις Έναν Πίνακα

Το που /πως θα κρεμάσουμε ένα πίνακα παίζει σημαντικό ρόλο στη γενική ατμόσφαιρα του χώρου μας. Υπάρχουν σχετικοί κανόνες φυσικά, αλλά υπάρχει και ο κανόνας που λέει ότι δε χρειάζεται να τους ακολουθήσουμε. Τίποτα δεν είναι δεσμευτικό. Οι παρακάτω πληροφορίες ωστόσο μπορούν να σας βοηθήσουν να πάρετε αποφάσεις ανάλογα με τα δεδομένα που αντιμετωπίζετε και το αποτέλεσμα που θέλετε να πετύχετε.

Μιλάμε για μεγάλο ή μικρό χώρο; Μπορεί να ακούγεται προφανές αλλά ας το πούμε. Τα μικρά έργα ταιριάζουν περισσότερο στους μικρούς τοίχους και το αντίθετο ισχύει για τα μεγάλα. Ενεργείστε ανάλογα.

Αν το δωμάτιο σας είναι ψηλοτάβανο προτιμήστε έργα με οριζόντιο προσανατολισμό και όσο μεγαλύτερο πλάτος γίνεται (αποτρέπουν το μάτι από το να κοιτάζει συνέχεια προς τα πάνω). Εάν μάλιστα η θεματολογία του έργου περιλαμβάνει περαιτέρω οριζόντια επίπεδα, ακόμη καλύτερα!

Εάν από την άλλη είναι χαμηλοτάβανο κάντε το αντίθετο! Δώστε δηλαδή έμφαση στα κάθετα επίπεδα. Ανθρώπινες φιγούρες, κτίρια, δέντρα και οτιδήποτε σε αυτή τη λογική θα δουλέψει ιδανικά. Καλό είναι να αποφύγετε εντελώς τα έντονα οριζόντια έργα – θα τονίσουν απλά το πρόβλημα.

Αν ο τοίχος σας είναι μεγάλος σε έκταση είτε τοποθετήστε ένα αντίστοιχα μεγάλο έργο είτε φροντίστε να κάνετε μία σύνθεση από μικρότερα έργα που μαζί να δημιουργούν το ίδιο οπτικό εφέ με ένα μεγάλης κλίμακας έργο.

Αν το δωμάτιο σας είναι σκοτεινό ένα μεγάλων διαστάσεων έργο με ζωντανά, έντονα χρώματα θα κάνει τη δουλειά. Το βράδυ μπορεί να δώσετε περεταίρω έμφαση χρησιμοποιώντας στοχευόμενο φωτισμό. Να επισημάνουμε όμως ότι αυτή η λύση αφορά μόνο όσους θέλουν όντως να δώσουν την εντύπωση της φωτεινότητας. Διαφορετικά ας κρατήσουμε υπ όψη ότι ένα σκοτεινό δωμάτιο με σκοτεινά έργα δημιουργεί ιδιαίτερα εντυπωσιακό, επιβλητικό οπτικό εφε.

Ένα φωτεινό δωμάτιο γίνεται πιο ήρεμο και γαλήνιο αν τοποθετήσετε έργα σε αχνά χρώματα. Αντίθετα ζωντανεύει ακόμη περισσότερο με έργα σε έντονα χρώματα. Είναι πάντα θέμα διάθεσης.

Αυτά όσον αφορά τα tricks. Για τεχνικές λεπτομέρειες θα επανέλθω σύντομα.

Με αγάπη
Η Βαρώνη σας

Διαφήμιση 300×250 Google