Τα Σπίτια Απούλητα, Μα Οι Τιμές Δεν Πέφτουν

Από πρόσφατο άρθρο της Ελευθεροτυπίας:

Πλησιάζουν τις 200.000 τα καινούργια διαμερίσματα σε όλη τη χώρα που μένουν απούλητα, αλλά οι κατασκευαστές διαμήνυσαν ότι δεν σκοπεύουν να ρίξουν τις τιμές, παρά το γεγονός ότι προβλέπουν πως με τα σημερινά δεδομένα το μέλλον της οικοδομής δεν διαγράφεται και τόσο ρόδινο.

"Δεν διαγράφεται και τόσο ρόδινο" = understatement of the year.

Καθώς βουλιάζουμε στην κρίση, το χρήμα ακριβαίνει, και τα επιτόκια αυξάνονται, οι κατασκευαστές επιμένουν να προσποιούνται πως όλα πάνε as usual στην κτηματαγορά, έ, υπάρχουν κάτι δυσκολιούλες αλλά δεν χάθηκε ο κόσμος, βρε αδερφέ. Βέβαια, το ότι οι τιμές δεν πέφτουν είναι παραμύθι που αναπαράγεται επειδή η αγορά ακινήτων είναι κατά κάποιον τρόπο Catch-22: Αν οι κατασκευαστές παραδεχτούν ότι πέφτουν οι τιμές, θα αναγκαστούν να τις ρίξουν, κι αν τις ρίξουν, θα αναγκαστούν να παραδεχτούν ότι πέφτουν. Γι' αυτό τα νούμερα στις αγγελίες μένουν πάνω-κάτω ίδια για σπίτια που μένουν απούλητα εδώ και ενάμιση χρόνο, αλλά ο ενδιαφερόμενος που πάει να δει το σπίτι πλέον την χτυπά την εκπτωσούλα του άνετα."Το 10% στα αναγραφόμενα το 'χεις, εύκολα" δήλωσε μεσίτης (που δουλεύει σε περιοχή σχετικά κορεσμένη), στο σπιτόσκυλο. Κατά συνέπεια ισχύουν όσα έγραφε στις 24 Μαρτίου (στα σχόλια) το σπιτόσκυλο, που βλέπει μακριά.

Παρεμπιπτόντως, στο άρθρο της Ελευθεροτυπίας αναφέρεται πως οι κατασκευαστές ζητούν από την πολιτεία να δώσει άδεια να χτίζονται οικοδομές με μέχρι και 10 οροφους και μικρότερο συντελεστή κάλυψης, ώστε να χτιστούν ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα εκεί που υπάρχουν πολύ παλιά κτίρια και ακάλυπτοι χώροι. Το σπιτόσκυλο το βρίσκει μια πολύ σωστή ιδέα. Στη θεωρία, τουλάχιστον.

Διαφήμιση 300×250 Google