Τέχνη: Πώς Να Ξεκινήσεις Μια Μικρή Συλλογή

Κανόνας: Αγόρασε έργα για τους σωστούς λόγους: Επειδή σου αρέσουν και θα προσθέσουν κάτι στη ζωή σου.

Βήμα 1

Μελέτησε το όσο περισσότερο μπορείς: Σε γκαλερί, μουσεία, εμπορικές εκθέσεις και φυσικά on line. Φρόντισε να γραφτείς σε διάφορα mailing list για να σε ενημερώνουν μόνιμα. Ενημερώσου επίσης από περιοδικά, εφημερίδες, βιβλία. Κάνε την έρευνα σου και εντόπισε τι είναι αυτό που σε τραβάει περισσότερο και γιατί. Μπορεί να είναι κάποια συγκεκριμένη θεματολογία, ένα συγκεκριμένο μέσο, μία τεχνοτροπία ή κάτι άλλο. Βρες το!

Βήμα 2

Στο ξεκίνημα καλό είναι να βρεις ένα σύμβουλο που να μπορεί να σε καθοδηγήσει –κατά προτίμηση κάποιον που να εμπιστεύεσαι και να σέβεσαι την άποψη του. Ζήτησε τη γνώμη ειδικών. Εάν έχεις την τύχη να έχεις κάποιο φίλο που συλλέγει είναι η καλύτερη πηγή για συμβουλές. Γνωστοί που ασχολούνται με τα εικαστικά (επιμελητές, κριτικοί τέχνης, δημοσιογράφοι κλπ) είναι επίσης καλές πηγές (όχι τόσο καλές όμως!). Διαφορετικά μπορείς να απευθυνθείς σε επαγγελματίες του χώρου – συμβούλους τέχνης ή και γκαλερίστες ΑΛΛΑ φρόντισε να είναι δόκιμες οι επιλογές. Σίγουρα θα σε καθοδηγήσουν σωστά για να κάνεις τα πρώτα σου βήματα στον χώρο. Σημειώνουμε φυσικά ότι στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να λάβεις υπ' όψη σου ότι προφανώς θα σε οδηγήσουν σε επιλογές ανάμεσα στους καλλιτέχνες-συνεργάτες τους (αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό). Εάν ανήκεις στην κατηγορία του κοινού που αλλάζει δρόμο μόλις ακούει τη λέξη «γκαλερί» (οι περισσότερες είναι γνωστές για το ψυχρό και υπεράνω attitude που επιλέγουν να χρησιμοποιούν) μην απελπίζεσαι καθόλου. Η ηλεκτρονική εποχή σου παρέχει σωτήριες λύσεις και στον τομέα της τέχνης. Οι ηλεκτρονικές γκαλερί είναι η επιλογή που σου ταιριάζει. Μπορείς να χαζέψεις όσα έργα θέλεις με την ησυχία σου χωρίς να αισθάνεσαι το ανυπόμονο βλέμμα του γκαλερίστα στην πλάτη σου, να φρικάρεις με τις τιμές χωρίς να σε θεωρήσουν παρακατιανό και φυσικά να φύγεις χωρίς να αγοράσεις τίποτα με την αυτοεκτίμηση σου ακέραια. Α, και είναι και ανοιχτές επί 24ώρου βάσεως!

Βήμα 3

Έχεις ήδη καθορίσει το ποσό που διατίθεσαι να ξοδέψεις και, αν θυμάμαι καλά, το budget είναι περιορισμένο. Να μη σε απασχολεί καθόλου - υπάρχει πολύ καλή τέχνη για όλα τα πορτοφόλια.

Για να έχεις μία γενική γνώση αναφέρουμε ότι ΣΕ ΓΕΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ (φυσικά υπάρχουν πάντα εξαιρέσεις) τα σχέδια και οι φωτογραφίες είναι πιο οικονομικά από τους πίνακες και οι εκτυπώσεις πιο οικονομικές από τα σχέδια, ενώ τα γλυπτά είναι ακριβότερα απ' όλα. Αυτό απλά ενημερωτικά γιατί κανονικά αποτελεί ένα κεφάλαιο από μόνο του (και φυσικά θα επανέλθω). Η τιμή επηρεάζεται επίσης σε μεγάλο βαθμό από το πόσο γνωστός είναι ο καλλιτέχνης και το μέγεθος του έργου.

Με τι να ξεκινήσεις λοιπόν; Ένας καλός τρόπος είναι να περιορίσεις την έρευνα σου σε επιλογές με βάση το μέσο. Πολύ καλές επιλογές για αρχή είναι οι μεταξοτυπίες και οι ψηφιακές εκτυπώσεις – τις συστήνω ανεπιφύλακτα σε αγοραστές της πρώτης φοράς σαν δοκιμαστική πλατφόρμα! Κυκλοφορούν κατά κανόνα σε αριθμημένες εκδόσεις και η λογική τιμολόγησης η εξής: η τιμή είναι αντίστροφή συνάρτηση του αριθμού της έκδοσης. Όσο πιο μικρή είναι η έκδοση τόσο πιο ακριβή η τιμή και το αντίθετο. Απλά και ξεκάθαρα πράγματα. Προχώρα λοιπόν! Να θυμάσαι όμως ότι η πρώτη φορά είναι η πιο σημαντική και πιθανότατα θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την εξέλιξη της συλλογής σου. Κοινώς προσοχή – όχι βιαστικές αποφάσεις.

Δική σου πιστά

Βαρώνη Κας Μπανκς

Υ.Γ. Και πριν με ρωτήσεις ΠΟΥ θα τα βρεις όλα αυτά, υπόσχομαι ότι την επόμενη φορά θα επανέλθω με πηγές!!

Διαφήμιση 300×250 Google