Τι Είδε Το Σπιτόσκυλο Στα ThissionLofts

Το σπιτόσκυλο πριν από αρκετό καιρό σου είχε υποσχεθεί πως θα πήγαινε να δει τα Thission Lofts, αυτό το κτίριο στην Πειραιώς που ήταν παλιά εργοστάσιο και τώρα έχει μετατραπεί σε διαμερίσματα. Άργησε λίγο, αλλά τα κατάφερε: Τις προάλλες πέρασε από εκεί και ξεναγήθηκε στους χώρους του κτιρίου, που είναι λίγο-πολύ έτοιμο (μερικά διαμερίσματα κατοικούνται ήδη), από την αρχιτέκτονα Μάρθα Γιαννακοπούλου. Στο δια ταύτα, το σπιτόσκυλο ενθουσιάστηκε με δύο πράγματα: Πρώτον, ένα ωραιότατο loft κάπου 200 τετραγωνικά, με ταβάνι στα 8 μέτρα, ένα πολύ μεγάλο σαλόνι, κατάλευκους τοίχους για να κρεμάει τέχνη και να στήνει βιβλιοθήκες, κι ένα χώρο σαν κουπαστή που κοιτάει αποκάτω το σαλόνι, ιδανικό για το γραφείο του σπιτόσκυλου. Το πρόβλημα: Κοστίζει κάπου 800.000 ή κάτι τέτοιο. Νάτο:

Δεύτερον, ενθουσιάστηκε με ένα τεράστιο χώρο στο ισόγειο, που νοικιάζεται -ή πωλείται- ως χώρος για γραφεία, αλλά θα μπορούσε άνετα να είναι το σπίτι του σπιτόσκυλου. Very nice.

Κατά τα άλλα, το σπιτόσκυλο επιδοκιμάζει με σθένος τις υπηρεσίες που έρχονται μαζί με το κτίριο, τον θυρωρό ας πούμε, και το γυμναστήριο στο υπόγειο, καθώς πιστεύει ότι τέτοιου είδους perks λείπουν απ' το Ελληνικό φτωχό real estate, και χρειάζονται.

Η Μάρθα μετά πήγε το σπιτόσκυλο παραδίπλα στο παλιό εργοστάσιο της Palco, το οποίο έχει αρχίσει να μεταμορφώνεται κι αυτό σε κτίριο με lofts. Ο τελευταίος του όροφος έχει πολύ ωραία θέα.

Αλλά αρκετά με τη σπιτοσκυλοφλυαρία: Έμπα μέσα για πολλές φωτογραφίες από το Thission Lofts, και μια μίνι συνεντευξούλα με τη Μάρθα και τους συνεργάτες της στο γραφείο τους, IF [Untitled] Architects. Και μετά απάντα στα σχόλια: Θα έμενες σε ένα χλιδάτο Loft στο Θησείο;

Μάρθα, πώς μπλέχτηκες μ' αυτή την ιστορία;
Γυρνώντας από το Λονδίνο, ήθελα πολύ να βρω ένα παλιό βιομηχανικό κτίριο που να μπορεί να μετατραπεί σε lofts. Τυχαία ρώτησα μια φίλη αν ξέρει κανένα εργοστάσιο που να πουλιέται σε αυτή την περιοχή και μου έδειξε αυτό. Μου άρεσε πολύ. Μετά, ένα βράδυ στο Guru, συνάντησα τυχαία ένα παλιό φίλο, τον Κωνσταντίνο Πολίτη -είχα να τον δω πάνω από 10 χρόνια – και πιάσαμε την κουβέντα του είπα τι είχα δει. Tου άρεσε η ιδέα, και μου είπε πως και ο ίδιος τελευταία κάτι τέτοιο σκεφτόταν και το έψαχνε. Έτσι η κατασκευαστική του, η Gnomon Constructions, το αγόρασε και έκανε και το development και εμείς τον σχεδιασμό.

Γιατί να θέλει κάποιος να μείνει σε loft, αντί για ένα πιο παραδοσιακό διαμέρισμα;
Εξ αιτίας της παλαιότερης χρήσης συνήθως το ύψος των εσωτερικών χώρων ξεπερνάει τα 4μ. και μπορεί να φτάνει και τα 7-8μ, ανάλογα με την βιομηχανία που στέγαζε. Για αυτό και στα περισσότερα lofts υπάρχουν ανοιχτά πατάρια. Μεγάλα παράθυρα, συνήθως μεγάλα βιομηχανικά ανοίγματα, ορίζουν την όψη των κτηρίων αυτών, και όχι βεράντες. Στο εσωτερικό υπάρχουν ενιαίοι χώροι, με όσο το δυνατόν λιγότερα διαχωριστικά και τοίχους, συνήθως με μεγάλες κολώνες και δοκάρια από μπετόν, ώστε να υπάρχουν οι μέγιστοι ελεύθεροι χώροι, που μπορούν να στεγάσουν οποιαδήποτε χρήση.
Το loft δηλ. είναι ο γυμνός χώρος –κέλυφος, που μπορεί να μετατραπεί σε οτιδήποτε ανάλογα με την φαντασία του χρήστη.

Γιατί να μένει κάποιος στο Θησείο-Γκάζι-όπως τη λένε την περιοχή; Εμένα δε μου αρέσει.
Η περιοχή είναι ένα κομβικό μέρος της πόλης. Είναι δίπλα στο καινούργιο μετρό του Κεραμεικού- που σε πηγαίνει απευθείας στο αεροδρόμιο, είναι 10 λεπτά από την Εθνική – Ιερά Οδό, 20 λεπτά από το Λιμάνι του Πειραιά, δίπλα στο Θησείο, την Ακρόπολη και το Μουσείο Μπενάκη, δίπλα και σε άπειρες επιλογές διασκέδασης, και όλα αυτά εκτός δακτυλίου με εύκολο παρκάρισμα.

Τι διαφορετικό θα έχει το κτίριο της Palco;
Είναι πιο Industrial, και έχει πιο μικρά και φθηνά διαμερίσματα. Η όψη του κτηρίου θα διαμορφωθεί από τους ενοίκους, ενώ στο ισόγειο θα υπάρχει ένας τεράστιος χώρος που θα διατεθεί σε εκδηλώσεις καλλιτεχνών-θέατρο, εκθέσεις, κα.

Οι «If-untitled architects» είναι η Μάρθα Γιαννακοπούλου, η Αnnika Grafweg και ο Seki Hirano.

Διαφήμιση 300×250 Google