Κι Άλλοι Ουρανοξύστες Στο Παρίσι;

18 χρόνια μετά την κατασκευή του τελευταίου ουρανοξύστη στο όμορφο Παρίσι, τα πράγματα άρχισαν πάλι να γίνονται στριμόκωλα, και ο δήμαρχος Ντελανοέ θέλει να χαλαρώσει το όριο των 37 μέτρων που έχει τεθεί για τα κτίρια στην πόλη.

Όπως ίσως ξέρεις, το Παρίσι είναι μια από τις ομορφότερες και πιο καλοκτισμένες πόλεις του κόσμου, και στο κέντρο του αποτελείται αποκλειστικά από τέλειες πολυκατοικίες, φαρδιούς (φαρδείς;) δρόμους και μνημειώδη κτίρια. Στο τέλος της λεωφόρου των Ηλυσίων, δε, υπάρχει μια συστάδα μοντέρνων ουρανοξυστών γύρω από μια μεγάλη πλατεία όπου πάντα φυσάει, η περιοχή που λέγεται La Defence. Το σπιτόσκυλο έχει πάει δύο φορές στο Παρίσι και το θεωρεί αριστούργημα, και μετά έρχεται στην Αθήνα και κοπανάει το κεφάλι του στον τοίχο. Τέλος πάντων.

Με το που πέσαν οι ιδέες για τη χαλάρωση των ορίων, άρχισαν τα σχέδια και τα πλάνα για νέους ουρανοξύστες, και το σπιτόσκυλο  θα σου δείξει δύο:

Πρώτα, ο σεμνός, συντηρητικός μα "πράσινος" ουρανοξύστης της εταιρίας ασφαλειών Generali, που θα έχει ύψος 318 μέτρα και θα βρίσκεται στη Defence:

Γιατί τον λέμε πράσινο; Να:

The tower will feature operable windows and suspended gardens at all levels. 18 vertical axis wind turbines, 1,700 sq m of photovoltaic cells, and 600 sq m of solar panels located on the tower’s central spire will provide the structure with a renewable source of energy. The 90,000 sq m (nearly 1 million sq ft ) structure will house various facilities including an auditorium, club lounges, numerous restaurants, and a nursery.

Τον σχεδιάζουν αυτοί.

Κάποιοι πολύ πιο διάσημοι, οι Χέρτσογκ και ΝτεΜέουρον, έχουν κι αυτοί μια ιδέα για το Παρίσι, το Le Projet Triangle στις Βερσαλίες, που είναι ένα τριγωνικό τέρας ύψους 180 μέτρων γεμάτο γραφεία, ένα ξενοδοχείο κι ένα συνεδριακό κέντρο:

Ναι, είναι ένα ακόμα κτίριο εμβληματικό, φανταχτερό και imposing. Η Αθήνα, ας πούμε, έχει μηδέν τέτοια. Δεν είναι βλακωδεία; Τέλος πάντων, ας μην αρχίσουν θλιβερές συγκρίσεις, δεν χρειάζεται να τα θυμάται το σπιτόσκυλο και να συγχύζεται και να κοπανάει το κεφάλι του στον τοίχο. Αχ, φτώχεια.

Θυμήσου ακόμα:
Τα ψηλότερα κτίρια στην Αθήνα
Σκέψεις και απόψεις για το θέμα "ουρανοξύστες στην Ελλάδα"

Διαφήμιση 300×250 Google