Η Αναπάντεχη Eames

Το σπιτόσκυλο δεν γουστάρει την ελίτ, σνομπάρει τη μόδα, απεχθάνεται τους δήθεν, αλλά υποκλίνεται μπροστά στα ωραία πράγματα. Γι' αυτό λατρεύει την πολυθρόνα Eames, σχεδιασμένη από τους δυο σχεδιαστές για τον Herman Miller το 1956. Χτες, που χάζευε το Design Within Reach, την είδε πάλι, και θυμήθηκε πού αλλού την είχε δει, ένα μέρος εντελώς αναπάντεχο, και συγκινήθηκε.

Eames

Περπατούσε μια μέρα στην εξωτική Νέα Ιωνία, που λες, έχοντας μόλις φροντίσει τις πολυδαίδαλες τραπεζικές του υποθέσεις, όταν βρέθηκε μπροστά σε μια βιτρίνα που και πολυθρόνα Eames είχε, και Barcelona και διάφορα άλλα φαινομενικά πανάκριβα έπιπλα. Για όσους δεν ξέρουν, η Νέα Ιωνία είναι ένα προάστιο λαϊκό, που βγάζει το ΚΚΕ με διψήφιο ποσοστό στις εκλογές. Οπότε φαντάζεστε την έκπληξη του σπιτόσκυλου.

Barcelona!Το μαγαζί το λένε Polyplano -έχει και κακάσχημο site- και, απ' ότι έμαθε το σπιτόσκυλο, εισάγει Ιταλικά έπιπλα συνεργάζεται κυρίως με interior designers, και όχι με περαστικούς σαν το σπιτόσκυλο. Φυσικά, το μυαλό σου πάει στο πονηρό, και αρχίζεις να σκέφτεσαι μήπως πρόκειται για απομιμήσεις. Μάθε λοιπόν πως σχεδόν όλες οι Eames και οι Barcelona που βλέπεις στις ταινίες και τις σειρές και τα χλιδάτα σπίτια απομιμήσεις είναι, καθώς το copyright του design διαρκεί μερικές δεκαετίες, και μετά οποιοσδήποτε μπορεί να το αντιγράψει. Η Eames του μαγαζιού στην ταπεινή Νέα Ιωνία μπορεί να μην είναι Herman Miller, αλλά μια χαρά μαλακό δέρμα έχει, και το σπιτόσκυλο ευχαρίστως θα ξεκούραζε τον πισινό του μέσα της. Έκτοτε, βέβαια, πέταξε το χαρτάκι όπου η καλή κυρία του είχε σημειώσει τις τιμές, αλλά αν θυμάται καλά, μαζί με το ασορτί ottoman, η πολυθρόνα ερχόταν κάπου στα 3600 ή 3900 ευρώ, τιμή όχι εξωφρενική, αλλά τελείως έξω απ' το budget του πισινού του σπιτόσκυλου.

Update: Ο καλός αναγνώστης Κώστας (που έχει και ένα ωραιότατο blog) κατεύθυνε το σπιτόσκυλο προς ένα ενδιαφέρον βίντεο απ΄το ηρωικό 1956 (δες τα comments). Το σπιτόσκυλο δεν είχε ιδέα ότι η κυρία Eames ήταν τόσο άσχημη. Αυτό είναι το δεύτερο μέρος, όπου παρουσιάζεται για πρώτη φορά η φοβερή πολυθρόνα.

Διαφήμιση 300×250 Google